Her gün 1 parça çikolata!

Diyet yapıyorsunuz diye kendinizi çikolatadan mahrum etmeyeceksiniz tabii ki. Nasıl mı?

Her gün 1 parça çikolata!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslendiniz ama yine de canınız çikolata çekiyor. Diyet yapıyorsunuz diye kendinizi çikolatadan mahrum etmeyeceksiniz tabii ki. Nasıl mı?..

Her sabah uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı, gün içinde de belirli aralıklarla küçük atıştırmalar yapmak bütün gün enerjik olmanızı sağlar. Kahvaltıyla öğlen yemeği arasında veya öğleden sonra bir su bardağı sütle yapılmış bir kahvenin yanında 1 adet çikolata yemek enerji ve mutluluk verir. Kelime anlamı tanrıların gıdası demek olan çikolata hoş lezzet vermekle birlikte, içerdiği feniletilaminle kalbi ve kasları uyararak çabuk enerjiye dönüşür ve bütün gün enerjik ve zinde olmamıza katkı sağlar. Çikolata iyi bir enerji kaynağıdır. Kakao ağacının tanelerinden yapılır. Özel lezzeti ise kakao yağından gelir.  Çikolatadaki enerji; karbonhidrat, protein ve yağdan kompleks olarak alınır. Bundan dolayı çikolata yemek diyetin dengesini çok bozmaz.

BİTTER ÇİKOLATAYI TERCİH EDİN

Kafein de içeren çikolata kontrollü tüketilirse damak tadınızı renklendirir. Kafeinin ufak dozda olan doping etkisi hayata artı değer katar ve bütün gün canlı ve enerjik olmamıza yardımcı olur. 

Çikolata ayrıca magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden de zengin bir kaynaktır. Magnezyum sakinleştirir, stresi azaltır, insülin hormonunun çalışmasını destekleyerek kanda şeker dengesini sağlar. Potasyum; hayati önem taşıyan bir mineraldir. Vücuttaki su ve mineral dengesini sağlar. Besinlerin hücre içine taşınmasında, sinir sisteminde ki mesajların iletilmesinde potasyumun önemli görevleri vardır.  Potasyum ayrıca tansiyonun dengelenmesinde işlevsel bir mineraldir. Magnezyumun sakinleştiren ve enerji dengesini sağlayan etkisi, potasyumun dengeleyici özelliğiyle bileşince; her zaman zinde ve enerji dolu olmamız kolaylaşır. Çikolata ayrıca yoğun flavonoid içerir.

Flavonoidler; antikanserojen özellik göstererek vücudu korurlar ve metabolizmanın çalışmasına destek sağlayarak ödemi azaltır. En iyi çikolata bitter veya kremasız sütlü çikolatadır. Tabii fındık, fıstık veya bademli çikolataların besin değeri daha yüksektir. Vücudu daha güçlü kılar.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım