Hrant Dink suikastında cevapsız kalan sorular!

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink’in ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Etyen Mahçupyan hariç çok sayıda kişi ifade verdi. Mahçupyan, cinayetten birkaç dakika önce Dink’e at yarışı tüyosu vererek gazete binasından çıkmasını sağlamıştı.

Hrant Dink suikastında cevapsız kalan sorular!
Güneş Gazetesi'nin haberine göre cinayeti işlemek üzere İstanbul Şişli’deki Halaskargazi Caddesi’ne giden Ogün Samast, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile görüşmek için öğle saatlerinde gazete binasına geldi. Ancak gazetenin bulunduğu binada görev yapan güvenlik görevlisi, Dink’in içeride olmadığını söyleyerek Samast’ı gazeteye almadı. Bunun üzerine yakınlardaki bir telefon kulübesinden cinayete yardım ve yataklık eden Yasin Hayal’i arayarak ne yapması gerektiğini soran Samast gazetenin karşısında beklemeye başladı. Her şeyden habersiz olan Dink, FETÖ’nün yayın organı Zaman Gazetesi’nin yazarı olan Etyen Mahçupyan’la öldürülmeden sadece birkaç dakika önce telefonda görüştü.

Bankadan gazeteye yürüdü

Telefonu kapatır kapatmaz da alelacele gazeteden çıktı. Etyen Mahçupyan o görüşme için “Telefonda kendisiyle at yarışı hakkında konuştuk” şeklinde kısa bir açıklama yaptı. Hrant Dink, Mahçupyan ile konuştuktan sonra gazetenin yakınlarındaki bir bankaya gitti. Kısa bir süre sonra da bankadan çıkıp gazeteye doğru ilerlemeye başladı. Bu sırada silahına sarılan Ogün Samast, ard arda kurşun yağdırdı. Dink, gazetenin önünde arkadan kafasına aldığı üç kurşunla hayatını kaybetti.

Kahraman gibi karşılandı

Saldırının ardından olay yerinden kaçan Samast’ın, 19 Ocak 2007'de Trabzon'a doğru yola çıktığı tespit edildi ve bindiği araç 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda durdurularak gözaltına alındı. Götürüldüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin çay ocağında elinde Türk bayrağı ile fotoğrafı çekildi.

Katilin bir yanında emniyet müdürleri, diğer yanında jandarma bulunuyordu. Arkalarında ise Atatürk'ün “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” sözünün yer aldığı bir poster ve ellerinde Türk Bayrağı vardı. Samast ve o dönem Samsun Terörle Mücadele Müdürvekili Metin Balta ve aynı şubeden Komiser İbrahim Fırat tarafından ‘kahraman’ gibi karşılandı. O ana ait görüntüler ise kamuoyunda büyük tepki topladı.

O amirler FETÖ'den alındı

Dönemin Samsun Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta hakkında “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, komiser İbrahim Fırat hakkında ise “Soruşturmanın gizliliği ihlal etmek” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı, yerel mahkemede beraat etti. İşlenen 'görevi kötüye kullanma' suçuna neden de zaten 'tedbir almayarak görüntülerin basında yer almasına neden olarak görevi kötüye kullanmak ve gizliliği ihlaldi. O süreç içinde terfi de ettirilen Balta 3.Sınıf Emniyet Müdürü olurken, Fırat ise emniyet amirliğine terfi ettiler. Ama 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önce FETÖ üyeliğinden açığa alındılar, sonra meslekten ihraç edildiler.

Denetleme raporlarına girdi

O dönemde bu olay üzerine hazırlanan soruşturma ve devlet denetleme kurulu raporlarında şu ifadelere yer veriliyordu: “Dink'i hedef haline getiren ve Hrant Dink'i öldüren kişinin eline bayrak vererek resim çektiren marjinal anlayışların ortaya çıkmasına yol açan bazı paradigmalarla yüzleşilmesi; bu tür ortamlardan beslenerek varlığını devam ettiren bundan böyle benzeri durumlarda kamu görevlilerinin yargılanmasında izlenmesi gereken yöntem ile ilgili hususların uygulanması gerekli görülmektedir.”

Mahçupyan FETÖ'yü manşet yaptı

Cinayetin ardından kamuoyu faillerin ve ardındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını beklerken Etyen Mahçupyan, Hrant Dink’in eşi Rakel’den gazetenin hisselerini istedi. Ancak Rakel Dink buna karşı çıktı. Hisselerin bir bölümünü alan Zaman yazarı Mahçupyan, Agos’un Genel Yayın Yönetmeni oldu. Sosyalist çizgideki Ortodoksların yayın organı Agos’un başına, Katolik ve liberal Mahçupyan’ın geçmesi o dönem çok tartışıldı. Dink’ten, Mahçupyan yönetimine geçen gazetenin yayın çizgisi bir anda değişti. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e ait çok sayıda haberin yer almaya başladığı gazetede, tam sayfa bir röportaj bile yayınlandı. 

Hrant Dink suikastında cevapsız kalan sorular!