HSYK Başkanvekili'nden 'Yargıya güvenin' çağrısı

Manisa'ya gelen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, toplumda çok tartışılan, yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin'in tahliye edilmesi kararıyla ilgili soruları yanıtladı.

HSYK Başkanvekili'nden 'Yargıya güvenin' çağrısı
Sabah'ta yer alan habere göre hakim ve savcılar üzerinde çok fazla baskı olduğunu savunan Başkanvekili Yılmaz, insanların davanın içeriğini bilmeden sadece tutuklanıp tutuklanmadığına baktığını belirterek, "Yargıya güvenin" çağrısı yaptı.

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Manisa Adliyesi'nde Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek'i ziyaret etti. Şimşek'in odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, İstanbul Beşiktaş'taki trafik kazasında polis memuru İsmet Fatih Alagöz'ün ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan ve tahliye edilen Rüzgar Çetin'in davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Yargıya müdahale edilmemesini isteyen HSYK Başkanvekili Yılmaz, bazı tartışmaların bilgi altyapısının eksik olduğunu belirterek, "Tartışan insanların birçoğu dosyadaki gerçekleri bilmiyor. Hakimimize, savcımıza güvenmeliyiz. Bir yandan 'Yargıya kimse baskı yapmasın, yargıç bağımsız olsun' diyoruz ama herkes hakimlerin üzerinde bir baskı oluşturuyor. Bu baskı hakimlerin hata yapmasına da sebep olabilir. Eğer tarafların karardan duydukları bir rahatsızlık söz konusu ise, hukuka aykırı bir durum iddia ediliyor ise ilgiliyi şikayet ederler. Hiçbir şey gizlenmeden de kamuoyuna bilgi veriliyor. Artık yargıya güvenelim, inanalım" diye konuştu.

"ARTIK YARGIDA KUMPAS DEVRİ BİTTİ"

FETÖ/PDY'nin yargı camiasındaki örgütlenmesine dikkat çeken HSYK Başkanvekili Yılmaz, "Yargı, asker, emniyet belirli bir grup tarafından işgal edildi. O grup yetkileri kendi menfaatine uygun kullandı ve güvenirliliği azalttı. Biz ve diğer gruplar da bu çete mensuplarından arındırılıyor. Artık yargıda kumpas devri bitti. Usulsüz dinlemeler sona erdi. Biz hak denince akan suyun durduğuna inanan insanlarız. Biz kul hakkının kutsal olduğunu iyi bilen insanlarız. Hakim ve savcılar bu gerçeği unutmazlar. Göreceksiniz kısa sürede Türk yargısı halkın gözünde yine o eski konumuna erişecek ve en güvenilir kurum olarak yerini alacak. Bize izin verin, artık yargıya gerçekten güvenin. Birisi tutuklanıyor, insanlar için o cezalandırılmış anlamına geliyor. Tutuklama sadece bir önlemdir. Bu ülkede bakanlar yumruklandı ve tutuklanmadı. Tutuklanma peşin bir ceza değil. Ama bizim kamuoyu yargılanma sürecini takip etmiyor. Sadece tutuklanıp tutuklanmamasıyla ilgileniyor. Serbest kaldıysa ceza almadığını düşünüyor. Eğer hakim ve savcıların üzerinde bu kadar baskı oluşturmazsak çok daha sağlıklı yargılamalar yapıldığını göreceğiz. Yargı kararları eleştirilsin ama bunu bilerek ve karar üzerinde şüphe yaratmadan yapmak lazım" dedi.

HSYK Başkanı Mehmet Yılmaz'ın konuşmasının ardından ziyaret basına kapalı olarak devam etti.