İbrahim Kalın: "Erdoğan onlar için saplantı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman istihbarat şefi Kahl'ın skandal sözlerini 'ibretlik' diye niteledi.

İbrahim Kalın: "Erdoğan onlar için saplantı"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre “FETÖ'ye kimlerin arka çıktığını göstermesi açısından çok ibretlik bir tablo bu. Siz en son BND başkanının ne zaman açıklama yaptığını duydunuz? Çok nadirdir, Alman istihbarat başkanının böyle spesifik bir konuda çıkıp, hani genel bir güvenlik değerlendirmesi de yapmıyor, çok özel bir konudan bahsediyoruz, 15 Temmuz-FETÖ ilişkisinden bahsediyoruz. Bu konuda BND başkanının çıkıp açıklama yapması, bu çok yönlü okunması gereken bir şeydir. Bu Avrupa'da FETÖ'yü aklama operasyonudur. Bizim Avrupa'ya, ABD'ye FETÖ konusunda yaptığımız bildirimleri, baskıyı boşa çıkartmaya dönük bir hamledir” diyen Kalın, Kahl'ın bu çıkışının, PKK destekçisi Almanya'nın önümüzdeki günlerde FETÖ'ye arka çıkacağının işareti olduğunu dile getirdi.

Kalın, “Demek ki Türkiye'ye karşı kullanacakları elverişli enstrümanlar bunlar. Türkiye'ye karşı kullanabileceklerini düşünüyorlar” açıklaması yaptı. CNN Türk'te konuşan Kalın, “Bu, Almanya'nın nasıl dolaylı yollardan PKK'ya arka çıkıyorsa aynı şekilde FETÖ'ye de arka çıkacağının işaretidir. Zaten şu anda bir sürü FETÖ kaçkını firari suçlu Almanya'da. Bunları niye koruyup kolluyorlar? Demek ki Türkiye'ye karşı kullanacakları elverişli enstrümanlar bunlar. Bİze karşı kullanabileceklerini düşünüyorlar.”

Erdoğan onlar için saplantı


Alman basınının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sık sık yer verdiğinin hatırlatılması üzerine Kalın, şu açıklamayı yaptı: “Almanya'nın bir ötekine ihtiyacı var, kendi sorunlarını öteleyebilmek için. Bunu da Erdoğan figürü üzerinden yapıyor. Son 1-2 yılda Alman basınında bir Erdoğan obsesyonu (saplantı-takıntı) var. Oturup kalkıp, Erdoğan hakkında yazıp duruyorlar. Avrupa'da bir arayış var. Geleceği nereye doğru gidecek? Bir tarafta da Cumhurbaşkanımız, Batı'nın günahlarına, kusurlarına ayna tutuyor. Batılılar, özellikle Avrupalılar o aynadaki resimden rahatsızlar. Çünkü kendi kusurlarını görüyorlar. Kendilerini düzeltmek yerine aynayı tutan kişiye saldırmayı tercih ediyorlar.”

İade ilişkileri düzeltir

Türkiye-ABD ilişkilerinde Trump yönetiminin FETÖ konusunda adım atması halinde normalleşme olacağını belirten İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı'nın 30 Mart'ta Türkiye'ye geleceğini anımsatarak şöyle dedi: “Obama yönetimiyle temel iki ihtilaflı konumuz vardı: PKK/YPG'ye verilen destek ve FETÖ meselesi. Obama maalesef parmağını bile kıpırdatmadı FETÖ konusunda. Biz o kadar çağrı yaptık, iade, tutuklama-gözaltı olabilir dedik, bunların hiçbirisini yapmadı. Şimdi Trump bu mirası devraldı. Beklentimiz FETÖ'ün iadesidir. Oradaki illegal faaliyetlerine son verilmesidir. Bu konuda bir adım atması Türk-Amerikan ilişkilerinde Trump yönetimi döneminde çok kuvvetli bir ivme kazandırır. Temaslarımız sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı geliyor. Bunları konuşacağız. Bizim gördüğümüz Trump yönetimi Türkiye'nin bu hassasiyetlerini dikkate alacak bir çalışma içerisinde. Ama henüz vermiş oldukları bir karar yok.”