İETT şoförlerini yıldıran uygulama

İETT’nin kadın yolcuların saat 22.00’den sonra güzergâh üzerinde, durak dışında istediği noktada inebilmesi için başlattığı uygulama sevildi ama yanlış anlaşıldı. “Kanun çıktı, evime götüreceksin” gibi ısrarlar şoförleri yıldırdı.

İETT şoförlerini yıldıran uygulama
Habertürk'ten Ümran Avcı'nın haberi...

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önerisiyle, 18 Kasım Cuma gününden beri kentte kadın yolcular saat 22.00’den sonra araçlardan güzergâhları üzerinde, istedikleri noktada inebiliyor. 

Saat 22.00’de Ataşehir- Ümraniye Devlet Hastanesi otobüsüne bindim. Dudullu’ya geldiğimizde durak harici bir noktada şoförün yanına gidip “Sağdaki bakkalın önünde inmek istiyorum” dedim. “Tabii” deyip indirdi hemen.

Ardından Sarıgazi’den Ümraniye- Bostancı hattında işleyen otobüse geçtim. Yine durak dışı bir yerde, bir köşe başında inmek istediğimi söyledim. Şoför kibar bir dille “Hanımefendi köşe sizin için riskli olabilir. Köşeyi döndükten hemen sonra indirsem bir sıkıntı olur mu? İnmek istediğiniz yerde aniden motosiklet gelebilir” deyince, teşekkür edip uygun gördüğü yerde inebileceğimi söyledim.

Çakmak Köprüsü’nden yeniden farklı bir otobüse bindim. Özetle; otobüs şoförleri, hiç itirazsız istenilen yerde duruyor.

‘EVİNE GÖTÜRMEYİNCE BEDDUA ETTİ’

Peki bütün gün direksiyon başında olan şoförler uygulama için ne düşünüyor? Yeni uygulama için Akbil uydu cihazında uyarı mesajı yayınlandığını söyleyen Kadıköy rıhtımındaki şoförler, “Genelgeden önce de saat geçse ve kadın yalnızsa istediği yerde indiriyorduk. Bizim de annemiz, bacımız, kızlarımız var. Kadınları karanlıkta zorda bırakacak halimiz yok” dedi. Uygulama yakın zamanda başladığı için kadınların çoğunun yeni yeni haberi olmaya başladığını kaydeden şoförler, öğrenenlerin de genelgeyi yanlış anlamasından mustarip.

Bir şoför, “Geçenlerde 82 yaşında bir teyze, tutturdu ‘Beni evime götüreceksin’ diye. Evi hem güzergâh dışı hem de öyle bir rampada ki taksi çıkmaz. Güzergâh dışına çıkamayacağımı söylediğimde bir sinirlendi. ‘Kanun çıktı kanun, kanuna karşı geliyorsun” diye bağırıp üstüne bir de beddua etti”
diye konuştu.

‘ERKEKLER DE İNMEK İSTİYOR'

Bir başka sürücü ise “Bazen gündüz vakti de kadınlar istedikleri yerde inmek istiyor. Geçenlerde birisi ‘Para çekeceğim, beni bankamatikte indir’ demesin mi? Erkekler de seslerini çıkarmaya başladı. ‘Kadın-erkek eşitliği yok mu? Biz de insanız, biz de istediğimiz yerde inmek istiyoruz’ diyorlar. Zaten tüm gün trafikle mücadele ediyoruz. Şimdi de insanların binbir türlü istekleri bizi iyice yordu” ifadesini kullandı. Görünen o ki yeni uygulamadan henüz haberdar olmayanların sayısı hayli fazla. Otobüste konuştuğum bir kadının söyledikleri ise düşündürücü: “Nerede inersek inelim, sokaklar kadınlar için güvenli değil.”