İğne ile 'damar arama' tarih oluyor!

Kan alma işlemi sırasında damar bulmak için kullanılan iğnenin yerine “sprey” geliyor.

İğne ile 'damar arama' tarih oluyor!
Türkiye'de yer alan habere göre kan alma işlemi sırasında damar bulmak için kullanılan iğne, artık tarih oluyor…

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, kan alma işlemi sırasında damar bulmakta zorlanılan özellikle kanser ve obez hastaları ile yaşlılar, bebekler, çocuklar için “damar görüntüleme spreyi” keşfetti.

Bu sayede iğneyle damar bulma işlemine son verilerek, hastaların acısız ve ağrısız damarları görülebiliyor. Prof. Dr. Işıldak, kan alma işlemi sırasında damar bulmak için yapılan iğnenin deriye ne kadar zarar verdiğini ve acı hissettirdiğini bildiğini söyledi.

Özellikle çocuklarda büyük oranda stres yaşandığını ifade eden Işıldak, bu sıkıntıyı sona erdirmek amacıyla yola çıktığını ve yaklaşık 2 yıl önce damar görüntüleme spreyi projesi fikrinin doğduğunu anlattı. Bir yıl içinde projesini hayata geçirdiğini dile getiren Işıldak, “Damar görüntüleme spreyi, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bir ilk. Uluslararası patent müracaatında da bulunduk. Önümüzü kesen bir patent ve buna benzer bir ürün yok. Projede 3 arkadaşız. Ülkemiz için katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Spreyin uygulaması kolay ve uygulandığı yerde sağlığa zarar veren herhangi bir zararlı madde yok. Faydalı bir ürün” diye konuştu.