İlk hediyeyi yolcular verdi

Türk Hava Yolları'nın Gine- Burkina Faso-İstanbul seferi sırasında doğum sancıları tutan anne, hosteslerin yardımıyla Kadiju isminde bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

İlk hediye yolculardan
Yeni Şafak'tan Aylin İzmir'in haberine göre geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları uçağında hayata gözlerini açan Kadiju bebek, pek çoğumuza tebessüm ettirdi. Konakri(Gine)-Ouagadougou(Burkina Faso)-İstanbul seferinin ilk saatlerinde doğum sancıları tutan 18 yaşındaki Diaby Nafi, kabin hosteslerinin yardımıyla yerden 13 bin metre yükseklikte doğum yaptı. Anne, bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alırken doğumu gerçekleştiren hostesler de büyük sevinç yaşadı. Yolcular da minik Kadiju için aralarında para toplayarak ve hatıra fotoğrafları çekerek mutluluklarını paylaştı. Biz de Türk Hava Yolları bünyesinde 84 yılda sadece 4 kez gerçekleşmiş bu olayı hosteslerin ağzından dinledik. Kabin amiri Ayşe Evrim Fidan ve hostesler Azra Yurt ile Demet Hocaoğlu bir mucize şahit olduklarını söyleyerek Kadiju'yu şimdiden çok özlediklerini söylerken bebeğin doğumunu gerçekleştiren hostes Bouthayna İnanır ise "Doğum o kadar rahat geçti ki Gine ve Burkina Faso arası çok sallantılı bir yer olmasına rağmen uçağımız hiç türbülansa girmedi. Kuş gibi geçtik. Pilotumuzun ifadesiyle o gece uçağımızı melekler taşıdı" diyor.

DOĞUM 15 DAKİKA SÜRDÜ

Bir yıldır kabin memuru olarak çalışan Azra Yurt, gece 3 sıralarında servisi bitirdikten sonra annenin yardım seslerini işitmiş. Annenin hamile olduğunu öğrendiğini ve bir ihtiyacı olduğunu düşünen Yurt, annenin doğum yapacağını söylemesiyle birlikte şaşkına dönmüş ve hemen Fransızca bilen arkadaşı Bouthayna'yı çağırmış. Yurt, "Anne, çok utanıyordu, şaşkındı ve korkuyordu. Yanında kimse yoktu, tek başına seyahat ediyordu. Onu hemen yatırdık ve doğuma başladık. Doğum 15 dakika sürdü. Bir yandan da el kitabından neler yapmamız gerektiğni takip ettik. Bebeğimiz Bouthayna'nın ellerine doğdu. Çok güzel anlardı" diye konuşuyor. Ekibin tek annesi Tunuslu Bouthayna İnanır ise doğum boyunca annenin motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştığını söyleyerek "Anneye herşeyin yolunda olduğunu ve bebeğin kız olduğunu söyledim. O ise bunu bildiğini ve ismini Kadiju koymak istediğini söyledi. Kadiju, onlarda Hatice anlamına geliyormuş" diye konuşuyor.

MUCİZEYE TANIK OLDUK

Kabin memurlarından Demet Hocaoğlu ise ekip olarak oldukça uyumlu çalıştıklarını belirterek "O anlarda kimse birbirine komut vermedi. Bu olay hepimizin başına ilk defa geliyordu ama biz görevimizi profesyonel bir şekilde tamamladık" şeklinde konuşuyor. Annenin bebeğin kulağına ezan okunmasını istemesiyle birlikte yolculardan birinin ezanı okuduğunu da ifade eden Hocaoğlu, "Biz bir yandan doğumu yapıp bir yandan da yolcuları sakinleştirmeye çalışıyorduk. Yolcular o kadar mutlu oldular ki doğuma alkışlarla destek verdiler" diyor. 17 yıldır Türk Hava Yolları'nda çalışan kabin amiri Ayşe Evrim Fidan ise her adımlarında kokpite bilgi verdiklerini söyleyerek "Doğum olayı başlar başlamaz anons yaptık. Uçakta doktor ve hemşire olmayınca biz de aldığımız eğitim doğrultusunda başarılı bir doğum gerçekleştirdik. Bu olayın bu kadar ses getireceğini düşünmemiştik. Doğumdan sonra pilot İrfan Kurşun Geçmez, Kadiju bebeğimizin dünyaya geldiğini anons etti. O anlar inanılmazdı" ifadelerini kullanıyor.

Bu zamana kadar uçakta kap krizi ve panik atak nöbetleri geçiren yolculara tanık olduğunu fakat ilk defa bir doğum olayıyla karşılaştığını söyleyen Fidan "Yolcularımız sanki daha öncesinde bir doğuma katılmış gibilerdi. Hepsi bize yastık battaniye taşıdı. Bir yolcumuz hemen ceketini verdi. Bebeğimizi Burkina Faso'da istasyon şefine teslim ettikten sonra yolcuların ve bizlerin aklı Kadijumuzda kaldı.

HAMİLE YOLCUYU SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞTIK

Şef, bizi arayarak annenin ve bebeğin sağlık ekiplerine teslim edildiğini herşeyin yolunda olduğunu söyledi. Bebeğimizin fotoğraflarını gönderdi. O an gözyaşlarımıza hakim olamadık. Kadijumuz ellerimizde doğdu ve onu şimdiden çok özledik"
diyor. Bebeği ve anneyi istasyona teslim ettikten sonra 5 saatlik uçuşlarına devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Fidan, "Uçakta başka bir hamile yolcu daha vardı. Doğum gerçekleşirken de onu sakinleştirmeye çalışıyorduk ve o ortamdan hızlıca uzaklaşıyordu. Bu kez onun tamamen rahatlaması için uğraştık. Bu yolcunun hamile olduğu çok belliydi ama Diaby'nin hamile olduğunu anlamamıştık" şeklinde konuşuyor.

Bazen doktor bazen polis oluyorlar

Türk Hava Yolları Kabin Eğitim Müdürlüğü'nde İlk yardım eğitimi uygulama şefi olarak görev yapan Nilay Hayrioğlu, "Normalde hamile yolcularmız 28 haftadan sonra doktor kontrolü altında uçuş yapabilirler. Hamile olduklarını da yer personeline bildirmek zorundadırlar. Bu annemiz hamile olduğunu bildirmemişti" diyor. Daha öncesinde körükte bir doğum olayının daha gerçekleştiğini belirten Hayrioğlu, "Bazı kimseler kabin ekiplerinin sadece yeme içme hizmeti verdiğini düşünüyor ama onlar bazen doktor bazen polis bazen de bir itfaiyecinin yaptığı işleri yapıyor" diyor.

İlk hediyeyi yolcular verdi