İnmeden korunmak için kilolardan kurtulun!..

Pek çok sağlık sorununa neden olarak yaşam kalitesi ve süresini azaltan obezite, inme yani felci de tetikliyor. Dünyada kalıcı sakatlık nedenleri arasında ilk, ölüm sebepleri arasında 3. sırada yer alan inmeden korunmak için sağlıklı beslenme planı uygulamak ve ideal kiloda kalmak büyük önem taşıyor

İnmeden korunmak için kilolardan kurtulun!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre Doç. Dr. Yakup Krespi, "10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü" öncesinde fazla kiloların inme üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

"Türkiye'de her 3 dakikada 1 kişi inme geçirmektedir; bu her yıl 200.000'e yakın yeni inme hastası, inme nedeniyle ölen veya ciddi sakatlık riski ile karşı karşıya kalan 40.000'e yakın kişi anlamına gelmektedir. Ortalama 30 dakikada bir Türkiye'de yaşayan 1 kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

RİSK ARTIYOR

Obezite aşırı yağ dokusu varlığında ortaya çıkan inflamasyona bağlı olarak inme riskini artırabilir. Bu durum damar içi kan akışını engelleyerek ve pıhtı oluşma riskini artırarak inmeye yol açabilir. Artmış yağ dokusu ile inme / geçici iskemik atak riski arasında, diğer damarsal risk faktörlerinden bağımsız olarak anlamlı bir ilişki vardır.

YÜKSEK KAN BASINCI

Artmış yağ dokusunun önemli bir göstergesi olan artmış bel çevresi ölçümü, vücut kitle endeksinden daha iyi bir inme belirleyicisidir. Vücut kitle endeksi, bel çevresi ölçümü ya da bel - kalça oranına göre belirlenen obezite derecesi, cinsiyet ve ırktan bağımsız olarak inme riski ile ilişkilidir.

Yüksek kan basıncı inmenin başlıca nedenlerinden biridir. Doğru beslenerek ve fiziksel aktivite yaparak, sağlıklı kilo ve kan basıncı değerlerine sahip olmak inme riskini azaltabilir."