İnternet bağımlılığı yaşa göre kılık değiştiriyor

Erişkinlerde internet üzerinden kumar bağımlılığı daha sık olarak karşımıza çıkarken; ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, çocuklarda ise internet üzerinden oynanan oyunlara bağlı sorunlar daha fazla görülüyor...

İnternet bağımlılığı yaşa göre kılık değiştiriyor
Yeni Asır'da yer alan habere göre Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, Türkiye'de hane halkının yarısı internete erişebiliyor. Kişilerin yaş ve internet kullanım alanlarındaki farklıklara göre değişik bağımlılık tipleri görülebiliyor.

Özellikle erişkinlerde internet üzerinden kumar bağımlılığı daha sık olarak karşımıza çıkarken; ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, çocuklarda ise internet üzerinden oynanan oyunlara bağlı sorunları daha sık ortaya çıkıyor..

TOPLUMDAN UZAKLAŞMA

İnternet bağımlısı olan kişilerde internete bağlanılan sürenin artmasıyla birlikte günlük yaptıkları rutin işler için ayırdıkları zamanı azalmaya başlar. İnternet bağımlılığında görülen bu kötü zaman kullanımı mesleki ve akademik başarıda bozulmaya neden olabilir. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte kişilerin sosyal iletişimlerinde zayıflama ve buna bağlı olarak sosyal izolasyon, toplumdan uzaklaşma da başlar. Ayrıca yapılan klinik çalışmalar, internet bağımlığının kişilerde depresyon, anksiyete bozuklukları, fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı obezite gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunu ortaya koyuyor.

SOSYAL BEĞENİLME

Günlük hayatta ev, mahalle, okul gibi yeni bir sosyal ortam olan sosyal medyada paylaşılan bir resmin daha çok kişi tarafından beğenilmesinin yaşattığı haz duygusu, internet üzerinden oynanan bir oyunda daha yüksek seviyelere ulaşmanın diğer arkadaşlar tarafından takdir edilmesi, çocuk ve ergen için sosyal bir başarıdır. Bu durum zaman zaman anne-babalar tarafından çok önemsenmeyebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki, yeni alınan arabanın diğer iş arkadaşları üzerinde yarattığı etki, yeni saç renginin diğer insanlar tarafından fark edilip beğenilmesi yetişkinler için nasıl önem taşıyorsa sosyal beğenilme de gençler ve çocuklar için önemlidir.

KAYGILARINIZI PAYLAŞIN

Ebeveynlerin yasaklama yerine kaygılarını çocuklarıyla paylaşmaları ve bu konularda hiç çekinmeden kendileriyle iletişimde olabileceklerini söylemeleri daha büyük yarar sağlar. Sosyal medyayı çocuklarıyla birlikte takip etmeleri ise çocukların internette karşılaşabilecekleri tehditleri anlamalarına yardımcı olur. İnternet üzerinden oynanan bir oyunu zaman zaman birlikte oynamak, sosyal medyada kendi çocuklarını takip etmek, zaman zaman beğenmek gibi davranışlarla aynı sosyal ortamı paylaşmak bu iletişimi arttıracaktır.

YASAK ÇÖZÜM DEĞİL

Çocuklarda özellikle akademik başarının düştüğü dönemlerde, çoğu ebeveyn internet kullanımını yasaklama yoluna gider. Ancak bu durum anne ve babanın çocuğuyla olan iletişimde yeni bir çatışmaya yol açabilir. Böyle durumlarda ebeveynler yasaklama yerine zaman yönetimi konusunda çocuklarıyla konuşabilir, hatta beraber bir planlama yaparak anlaşamaya varabilir.

PSİKİYATRİK YARDIM ŞART

İnternet bağımlılığı tedavisinde de diğer birçok bağımlılık sorununda olduğu gibi hem ilaç hem de psikoterapi teknikleri yarar sağlar. İnternet bağımlısı kişilerin psikiyatrik yardım alması önem taşır. Özellikle çocuk ve ergenlerde internet kullanımı ile sorunların çözümünde öncellikli olarak bu sorunun üzerine düşünülmesi gerekir.

ÇOCUĞUNUZU İNTERNETTEN TEDAVİ ETMEYE KALKMAYIN

Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Gel, ebeveynlerin internette doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle çocuklarını tedavi etmemeleri konusunda uyardı.

Bir zamanlar bilgiye ulaşmanın çok zor olduğunu ancak günümüzde doğru bilgiye ulaşmanın çok zor hale geldiğini belirten Uzm. Dr. Özgür Gel, "Maalesef her şeyi internet aracılığıyla bilgisayara sorup karşımıza çıkan ilk bilgiyi doğru kabul etmeye başladık. İnternete kavuşan herkes her konuda her şeyi bilmeye başladı. Oysa bu doğru değil. Ebeveynler internetteki doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle çocuklarına kendi yöntemleri ile tedavi etmeye kalkmasın. Mutlaka hekime danışsınlar. Aksi takdirde doğru bilinen yanlış uygulamalarla çocukları daha da hasta ederler" diye konuştu. Uzm. Dr. Gel, "Ani hava değişikliği nedeniyle yaşanan hastalıklar, çocuklar ve yaşlıları daha çok etkiliyor" dedi.