İnternet sitelerinde karşılaştığımız hatalar ve anlamları

İnternette gezerken bağlantı sorunu olduğunda web siteleri farklı kodlarda hatalar karşımıza çıkarabiliyor. İşte karşılaştığımız hata kodları ve anlamları…

İnternet sitelerinde karşılaştığımız hatalar ve anlamları
Yeni Şafak'ın haberine göre web siteleri bağlantı sorunu yaşadığımız zaman veya sunucudan kaynaklı bir hata olduğu zaman karşımıza kodlar çıkarıyor. Bazı durumlarda bu kodun açıklaması uyarı ekranında bulunuyor ancak çoğu zaman hatanın kaynağı ve sebebi hakkında hiçbir açıklama olmuyor. Sık karşılaştığımız hata kodlarından bazılarının aslında oldukça basit anlamları var.

Eğer hata kodu 4 ile başlıyorsa istemcide, 5 ile başlıyorsa sunucuda sorun olduğu anlamına geliyor.

Error 404

En sık hata kodlarından biri olan 404, aradığınız sayfanın bulunmadığına işaret ediyor. Genellikle eksik ya da bozuk bir linke tıkladığınızda, ya da hatalı yönlendirme gerçekleştiğinde 404 ile karşılaşabilirsiniz. Yanlış girilen URL adresleri de 404 sayfalarına çıkabilir. Eğer bir sayfayı ziyaret ettiğinizde 404 hata kodu ile karşılaşırsanız, adresi doğru yazdığınıza emin olun.

Error 401

Bu hata kodu kimlik doğrulama gerektiren bir sayfaya kimliksiz ya da yanlış kimlikle girmeye çalıştığınız anlamına geliyor. Genellikle giriş yaparak erişebileceğiniz bir sayfaya giriş yapmadan erişmeye çalışmanız bu hata ile sonuçlanır. 401 hatası ile karşılaşırsanız geri gidip (tekrar) giriş yapmayı deneyebilirsiniz.

Error 403

403 hatası, geçerli bir istekte bulunduğunuzu belirtir. Ancak sunucu, erişim izniniz olmadığı için onu tamamlamaz. Bu 401'den biraz farklı bir hata.

Bir 401 kodu, giriş yapmadığınızı ve sizi doğrulayamayacağınızı belirtir. Ancak 403 hatası, giriş yapsanız bile yetkiniz olmayan bir eylem yapmaya çalıştığınızı ya da gizli bir sayfaya erişmeye giriştiğinizi belirtir.

Error 504

Bir 504 hatası bir ağ geçidi zaman aşımını ifade eder, bu da web sitesinin güvendiği bir sunucunun hızlı bir şekilde onunla iletişim kuramadığı anlamına gelir. Bu hata yöneticiler tarafından çözülene kadar web sitesine erişemezsiniz. Sayfayı birkaç kez yenilemeyi deneyebilirsiniz, ancak düzeltilene kadar beklemeniz gerekecektir.