Irak'taki 7,3'lük deprem Türkiye'deki fayları etkiler mi?

Prof. Dr. Ali Pınar, merkez üssü Irak'ın Halepçe kenti olan 6 ülkede hissedilen 7,3'lük depremin Türkiye'deki fayları etkileyip etkilemeyeceğine dair açıklamada bulundu.

Irak'taki 7,3'lük deprem Türkiye'deki fayları etkiler mi?

Vatan'da yer alan habere göre Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, yaptığı açıklamada “Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu bu deprem  gerçekleşti. Söz konusu fayın her yıl 20-25 milimetrelik kayması olur. Bölge için sürpriz değil aslında. Dağ bölgesinde oluşan sismik enerji böylece ortaya çıkıyor. Bölgede yıllardır bir deprem hareketi yok dolayısıyla uzun süreden beri sismik enerji birikimi var. Dağlık bölgede meydana gelmiş olması hasarı azaltacaktır. Güneydoğu’daki faylara 300-400 km uzaklıkta. Dolayısıyla bizim fayları etkimesini beklemiyoruz." dedi.

Prof. Ali Pınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremin sebebi Arap fayındaki hareketler... Petrol arama faaliyetlerinin depremi tetiklemesi beklenemez. Bu büyüklükteki deprem ancak levha hareketiyle olur. Bu tür depremler petrol kapanlarını parçalar. Böylece petrol alanları küçülür. Yani petrol aramaları depreme değil deprem petrole etki eder."