Irma Kasırgası adaları haritadan sildi!

Saatte 300 kilometre hızla Karayipler'e çarpan kasırga, Barbuda ve St. Martin adalarında binaların yüzde 95'ini enkaza çevirdi.

Irma Kasırgası adaları haritadan sildi!
Milliyet'te yer alan habere göre en az yedi can kaybına yol açan Irma'nın haritadan sildiği yerler arasında bölgenin üçüncü büyük havalimanı da var. Birleşmiş Milletler, Irma'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

Kasırga şu an Porto Riko'yu dövüyor, karanlığa gömülen adayla iletişim tamamen kopmak üzere. Adanın 1928 yılından bu yana Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediği açıklandı.

Irma'dan sonra ortaya çıkan Jose de kasırgaya dönüştü ve ikili aynı güzergahta ilerliyor. Meksika Körfezi'nde ise Katia kasırgası var. Atlas Okyanusu'nda yıllar sonra aynı anda üç kasırga aynı anda görülüyor.

Karayipler'de birçoğu tatil cenneti adaları yıkıp geçen Irma Kasırgası, Porto Riko'ya ulaştı. Fransa'ya ait St. Martin adasında en az altı can kaybı var, halihazırda ölü sayısı yedi. İlerleyen saatlerde artması bekleniyor.

Irma, diğer adalara olduğu gibi Porto Riko'ya da fırtına ve şiddetli yağışla geldi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, saatte 300 kilometre hıza ulaşan 5'inci kategori kasırganın adayı karanlığa gömdüğünü bildiriyor.

Elektriklerin kesildiği adayla tüm iletişim kopmak üzere, yetkililer ada sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamasını istiyor. Irma enerji altyapısını harabeye çevirdi, adanın bazı noktalarındaki elektrik kesintisinin altı ay kadar sürebileceği açıklandı.

ABD Ulusal Hava Dairesi, 1928 yılında Guadeloupe, Porto Riko ve Florida'da 2 bin 748 kişinin ölümüne yol açan San Felipe kasırgasından bu yana Porto Riko'nun Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediğini duyurdu.

İki ada neredeyse haritadan silindi

Kasırganın en çok zarar verdiği yerler, karaya ilk çıktığı nokta olan Barbuda Adası ile bir sonraki durağı St. Martin oldu. Binaların çoğunun enkaza döndüğü iki ada, neredeyse haritadan silindi.

Küçük ada Barbuda'da evlerin yüzde 95'i hasar gördü, 1800 nüfusun en az 1400'ü evsiz kaldı. Barbuda Adası'nın başbakanı Gaston Browne, "Havadan yaptığımız araştırmaya göre Ada'daki evlerin ve binaların yüzde 95'i bir şekilde zarara uğratmış vaziyette. Gerçekten bu durumu görmek çok üzücü. Ada'da yaşanması zor gözüküyor" dedi.

Barbuda'da bir aile yıkılan evlerinden kaçmaya çalışırken iki yaşındaki çocukları öldü.

Irma, St. Martin adasında yer alan Karayipler'in en büyük üçüncü havalimanını haritadan sildi, havalimanı artık yok. Bir başka turistik ada Anguilla'da da havalimanı ayakta değil.

St. Barts ve St. Martin adalarını dün vuran kasırga, binaları yıktı ve metrelerce yüksekliği bulan sellere yol açtı. Leeward Adaları'nda 3,4 metre yüksekliğinde dalgalara yol açan Irma Kasırgası, Turks ve Caicos Adaları'nda hafta sonuna doğru 6 metrelik dalgalar oluşturabilir.

BM: '37 milyon insan etkilenebilir'

Irma'nın Porto Riko'dan sonraki durağı Dominik Cumhuriyeti olacak.

Barbados ve Haiti'ye yardım ekipleri gönderen Birleşmiş Milletler (BM), Irma Kasırgası'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

ABD F-16'ları taşıyor

Pazar günü Irma'nın vurması beklenen ABD'nin Florida eyaletinde ise, süpermarketlerde raflar boşaldı. Evlerine yiyecek ve içecek yığan eyalet sakinleri, ayrıca akaryakıt ve kum torbaları satın alıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, bölgedeki F-16 uçaklarını Florida'daki Homestead Hava Koruma Üssü'ne taşıyor.

Geçen hafta ABD'nin Teksas eyaletini yıkıp geçen Harvey Kasırgası, en az 70 can kaybına neden olmuştu. Harvey'in verdiği zararın 150 milyar dolar olduğu sanılıyor.

Irma Kasırgası adaları haritadan sildi!

Aynı anda üç kasırga var

Irma, Atlas Okyanusu'nda bugüne kadar kaydedilen en güçlü kasırgalardan biri. Irma'dan sonra ortaya çıkan Jose de kasırgaya dönüştü ve ikili aynı güzergahta ilerliyor. Meksika Körfezi'nde ise Katia kasırgası var. Atlas Okyanusu'nda yıllar sonra aynı anda üç kasırga aynı anda görülüyor.