IŞİD, Kobani’yi kalbinden vuruyor

Suriye’de Kobani ilçesini ele geçirmek isteyen IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Kobani’ye her geçen gün daha da yaklaşan IŞİD, kent merkezine top atışları yapıyor.

IŞİD, Kobani’yi kalbinden vuruyor
Milliyet'ten Mine Bekiroğlu'nun haberine göre yaklaşık 15 gündür IŞİD kuşatması altında olan Suriye’nin Kobani ilçesinin doğu ve batısından çatışma sesleri Türkiye tarafından da rahatlıkla duyulurken, Suruç’un sınır köylerinden çatışmalar çıplak gözle izlenebiliyor. IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ederken Kobani’ye her geçen gün daha da yaklaşan IŞİD, kent merkezine top atışları yapıyor.

Kobani çevresindeki köylerde yaşayanlar IŞİD tehlikesini sezip önceden evlerini terk ederek Türkiye’ye sığınırken, köylerin boşaltılması IŞİD’in işini kolaylaştırdı.

Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD, günlerdir stratejik öneme sahip Zorova tepesini zorluyor. IŞİD, geçtiğimiz günlerde ele geçirdiği Türkiye sınırının sıfır noktasındaki Siftek köyünden, Zorova Tepesi’ni elinde tutan YPG güçlerini hedef alıyor.

Sınırımızın hemen yakınında devam eden şiddetli çatışmalar tedirginlik yaratıyor.

Koalisyon güçleri ise Kobani’ye yaklaşan IŞİD hedeflerini havadan vuruyor. Çok yüksekten uçtukları için çıplak gözle görülmeyen, ancak sesleri işitilen uçakların vurduğu IŞİD hedeflerden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da rahatlıkla görülebiliyor.

Mürşitpınar kapandı

Mürşitpınar Dostluk Parkı’na, Suriyeli sığınmacıların barınması için oluşturulan çadırkent bölgeye düşen havan mermileri nedeniyle boşaltılırken Mürşitpınar Sınır Kapısı’na giden yol da iki kilometre öncesinden bariyerle kapatıldı. Kobanili sığınmacılar da yalnızca Yumurtalık köyü yakınlarında geçici olarak oluşturulan sınır kapısından alınıyor. afad’ın kayıt yapmasının ardından, Türkiye tarafına geçen sığınmacılardan 0-15 yaş arası çocuklara kızamık ve çocuk felci aşısı yapılıyor. Gelen yaralılar ise sınır kapısındaki ilk müdahalenin ardından ambulanslarla Şanlıurfa’nın çeşitli hastanelerine gönderiliyor.

‘Çekilince belli olur’

IŞİD’in, köylerini işgal ettiğini ve çok sayıda katliam gerçekleştirdiğini iddia eden Kobanililer, ölü sayısının ancak IŞİD çekildiğinde ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Kobani’nin Qeremox köyünden ailesiyle birlikte kaçan 35 yaşındaki Şehin Temo da IŞİD’in evleri kurşunladığını ve komşularının iki çocuğunun kafasını kestiğini söyledi. İşçi olarak çalıştığı İspanya’dan 4 çocuğunu ve karısını kurtarmak için Kobani’ye döndüğünü anlatan Temo, “Köyde akrabalarıma, komşularıma yapılan barbarlığı gördüm. IŞİD vahşice saldırdı. Köyümüzden 2 çocuğun kafasını kesti. Çevre köylerde de saldırılarına devam ediyor. Çocuklarımı ve eşimi kurtarabildiğim için şanslıyım” şeklinde konuştu.