'İşsizlik parası' almak kolaylaşıyor!

Seçim sonrasında işsizlik parası almak kolaylaştırılacak... İşsizlere daha uzun süre maaş ödemesi yapılacak İşsiz kalanlara verilecek maaş tutarı da artırılacak.

'İşsizlik parası' almak kolaylaşıyor!
Takvim'de yer alan habere göre AK Parti, seçim beyannamesiyle işsizlik maaşı konusunda 3 müjde birden verdi. Hem işsizlik maaşı almak kolaylaştırılacak hem süresi uzatılacak hem de ödenen tutar artacak. Mevcut sistemde, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla maaş alıyor. Bu şartları taşıyanlara kıdemlerine göre 10 aya kadar işsizlik maaşı ödeniyor.

BEYANNAMEDE YER ALDI

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, "İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi ve yararlanma sürelerinin artırılması yönünde mevzuat çalışması yapacağız" denildi. Böylece hem işsizlik maaşı almak kolaylaşacak hem de daha uzun süre ödeme yapılacak. Ayrıca beyannamede, asgari ücretin net bin 300 liraya çıkartılacağı yer aldı. Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bu rakam taşınacak. Yapılacak artış da sadece asgari ücreti değil, işsizlik maaşını da artıracak. İşsizlik maaşının tutarı, asgari ücrete göre belirleniyor. İşsizlik maaşı, son 4 ayda alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40'ı oluyor. Ancak işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Asgari ücretin net bin 300 lira olması durumunda en düşük işsizlik maaşı 735 lira olacak. Asgari ücretli bir kişi işsiz kaldığında 735 lira işsizlik maaşı alacak. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 400 lirayı aşacak.

AVRUPA'DA NASIL?

Avrupa ülkelerinde işsizlik sigortasından yararlanma koşulları birbirinden farklı. Lüksemburg'da işsize çalışırken aldığı maaşın yüzde 84.2'si 1 yıl kadar ödeniyor. Birçok ülkede işsizlik maaşı en fazla 1 yıl ödenirken, Hollanda'da 18 aya kadar ödeme alınabiliyor. Almanya, maaşın yüzde 72'sini ödüyor.