İstanbul polisi caniyi kıskıvrak yakaladı!

​İstanbul polisi, eğlence kulübü Reina'da yılbaşı gecesi 39 kişiyi öldüren teröristi katliamdan 17 gün sonra kıskıvrak yakaladı.

İstanbul polisi kıskıvrak yakaladı!
20 hücre çöktü

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre 'Ebu Muhammed El Horasani Abdulkavi'
kod adını kullanan Abdülgadir Masharipov (34) başarılı bir operasyon sonucu, saklandığı evde sağ ele geçirildi. Polis ekipleri Esenyurt'taki operasyonda DEAŞ'lı teröristin çatışmaya girmesine fırsat vermedi. 1 Ocak gecesinden beri olabileceği her yerde teröristi takip eden güvenlik birimleri, İstanbul'da DEAŞ'a ait 20 örgüt evini çökertti, saldırıyla bağlantılı 168 zanlıyı gözaltına aldı. DEAŞ'ın Özbek, Kırgız ve Tacik hücrelerini çökerterek çemberi günden güne daraltan polis, önceki gece saat 23.43'te düğmeye basarak son yılların en başarılı operasyonlarından birine imza attı. Katilin sağ yakalanmış olması, terör örgütünün bağlantılarına ilişkin güvenlik birimlerine önemli veriler sağlayacak. İşte, Afganistan ve Pakistan'da silah eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye İran üzerinden kaçak giriş yapan, tam 4 dil bilen ve yakalandığı evde çöplerin atmak için bile dışarı çıkılmasına izin vermeyen 'özel' teröriste ilişkin ayrıntılar...

Adım adım izlendi

1983 Özbekistan doğumlu Abdülgadir Masharipov, emniyetteki ilk ifadesinde suçunu kabul etti.

Yapılan kriminal incelemede teröristin parmak izi de Reina'da elde edilenlerle uyuştu. İstanbul Valisi Vasip Şahin'in 'iyi yetiştirilmiş bir terörist' diye tanımladığı katilin Esenyurt'taki hücre evi, farklı yerlerdeki 4 adresle birlikte İstanbul polisi tarafından 3 gündür abluka altındaydı. Toplamda 5 evi 24 saat izleyen polis, örgütün bağlantılarını tespit etmeye çalıştı. İddiaya göre Masharipov'u Esenyurt'taki eve gelmeden önce de takip eden ekipler, teröristin ilişki kurduğu kişileri belirlemek için 16 Ocak akşamına kadar bekledi. Hatta TEM Şube polisinin detaylı takip için teröristin Esenyurt'ta kaldığı 'NŞehir' sitesinde ev bile kiraladığı ileri sürüldü.

20 hücre evinde 197 bin dolar

E Blok 36 No'lu dairenin içini didik didik arayan polis, hücre evinde başta Mısır ve Sudan olmak üzere çeşitli ülkelere ait paralarla simkartlar ele geçirdi. 16 gün boyunca çökertilen 20 hücrevinde ise toplamda 197 bin ABD Doları bulundu. Bunun yanında 2 adet tabanca ve şarjörü (bu tabancalardan biri havalı tabanca), ayrıca 2 tane mini drone (insansız hava aracı) da ele geçirildi. Öte yandan, teröriste verilmek üzere hazırlanmış 150 bin dolar paranın da Silivri'de bir adreste 5 Ocak'ta ele geçirildiği ortaya çıkmıştı.

Iraklıya kiraladı

Teröristin yakalandığı daire 'Nurullah' isimli bir vatandaşa ait. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre dairenin işleriyle Nurullah'ın ortağı Suriye'nin Ayn el-Arab (Kobani) ilçesinden gelen Mahmut Mustafa ilgileniyordu. Evin son olarak 15 Ağustos 2016 tarihinde Irak uyruklu DEAŞ üyesine Askaya Grup emlak yetkililerince kiralandığı öğrenildi. Askaya firmasından emlakçı Vedat Kaya, “Bu kişi bize devletten aldığı tanıtım kimliğiyle geldi. Belge ve evrakları tamdı. Evrakları tam olduğu için evi tuttu. Terörist olup olmadığını bilemeyiz. Devletten oturum izni alan herkes her emlaktan ev kiralayabilir" dedi. Emlakçı, söz konusu tüm evrakları ise polise teslim ettiklerini anlattı.

Kadınların sırrı

Katil Masharipov'un kaldığı evden DEAŞ üyesi Iraklı bir terörist de çıktı. Teröristlerle birlikte aynı evde kalan yabancı uyruklu 3 kadın da gözaltına alındı. Bu kadınlar Senegal uyruklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26). Zanlıların DEAŞ bağlantılı olduğu değerlendiriliyor. Hücre evine çevrilen dairede bir süredir kaldığı belirlenen kadınları teröristlerin 'dikkat çekmemek' amacıyla kullandığı, ayrıca ev için alışverişi de yine bu kadınların yaptığı tespit edildi. Polis, kadınları da sorguluyor.

Çöpleri atmamışlar

'NŞehir' adlı sitenin 5. katındaki 2 oda 1 salon daireye polis, saat 23.43'te koçbaşı kullanarak kapıyı kırıp girdi. Reina katilini içeride silahına ulaşamadan yakalamayı başaran ekipler, teröristle birlikte kalan 3'ü kadın 4 kişiyi daha gözaltına aldı. Sabahleyin basın mensuplarınca içi görüntülenen dairede ilginç detaylar göze çarptı. Dairede yumurta kolileri, yemeklik sıvı yağ kutuları, kahvaltılık ürünlerin yanısıra bol miktarda su ve meyve stoku dikkat çekti. Evde ayrıca 2 çekyat, mutfakta çamaşır makinesi, odalarda ise birer çift ve tek kişilik yataklar olduğu gözlendi. Apartman kapıcısı Katip Taşdemir, yaklaşık bir aydır evden dışarıya çöp bile atılmadığını kaydetti. Taşdemir, “Daha önce kapıya düzenli olarak çöp bırakırlardı. Siyahi kadını da birkaç kere buralarda görmüştüm. Diğerlerini hiç görmedim" dedi.

Kamerayı kırdılar

İki girişi olan sitenin ön tarafı güvenlik personelince korunurken,arka girişinde ise demirkapı bulunuyor. Site sakinleri, arka taraftaki girişte bulunan kameranın 15 gün önce kırıldığını belirterek, Reina katliamcısının bu sayede görünmeden siteye girmiş olabileceğini söylüyor. Öte yandan her binadan otoparka inilebildiğini belirten sakinler, katliamcının bu şekilde siteye sokulduğunu ifade ediyor. Ayrıca bina girişlerinde otomatik geçiş sistemi var. Bu cihazı arabaya takan herkes güvenliğe takılmadan direk otomatik kapı açılıyor ve rahatça içeri girebiliyor.

Emir Rakka'dan

Reina katilinin Afganistan'da terör örgütü Taliban tarafından eğitildiği belirlendi. 2011 yılında Afganistan'a giderek Taliban'a katılan Özbek teröristin ikinci durağı ise Pakistan oldu; bu ülkede bir süre kaldı. Daha sonra Suriye ve Irak'ta DEAŞ saflarında hareket ettiği belirlenen katil, Türkiye'ye ise geçtiğimiz yıl ocak ayında kaçak yollardan giriş yaptı. İran üzerinden Türkiye'ye gelen teröristin önceki gece yakalandığı konutta, Doğubeyazıt'ta alınmış otobüs biletleri bulundu. Sorgusunda, “Reina katliamı için talimatı Rakka'dan aldım" dediği öğrenilen Masharipov'un, olayı tüm ayrıntılarıyla anlattığı iddia edildi.

Adını sizden duydum

DEAŞ üyesi teröristin gözaltına alınan eşinin İstanbul Emniyeti'ndeki ilk sorgusunda neler söylediği ortaya çıktı. Terörist ile dini nikâhlı evliliği olan kadın F.A. (26), kocasını kod adıyla bildiğini ileri sürdü. Gözaltına alınan kadın, kocasının gerçek kimliğini polisten öğrendiğini iddia etti. “Kocamın gerçek kimliğini sizden öğrendim" diyen ve kendisini Afgan olarak tanıtan kadının DEAŞ bağlantısı tespit edildi.

Ülkesi de arıyor

28 Aralık'ta Taksim'de keşif videosu çeken Reina katilinin yılbaşı gecesi ilk hedefinin Taksim olduğu kesinleşti. Teröristin yılbaşı günü akşam 18.00 ile 19.00 arasında Taksim'de olduğu belirlendi. O bölgede saldırı hazırlığı yapan teröristin, üst düzey güvenlik çemberini fark edince Zeytinburnu'na geri döndüğü ve gece yarısından sonra ikinci olarak hedefe koyduğu Reina'ya yöneldiği anlaşıldı. Bu arada Taliban'a katılarak 6 yıl önce memleketi Özbekistan'dan Afganistan'a geçen Abdülgadir Masharipov'un Özbek makamlarınca da arandığı ortaya çıktı.

Fergana'da fizik hocası dört dil biliyor

2016 Ocak ayında Ağrı'daki İran sınırından ülkeye giriş yaptıktan sonra Konya'ya yerleşen terörist, 16 Aralık'ta Konya'dan karayoluyla İstanbul'a geldi. Önce Başakşehir'de ev kiraladı, daha sonra olay gününe yakın kendini gizlemek için ardı ardına iki ev değiştirdi. Yılbaşı gecesi Reina'ya giderken taksiye Zeytinburnu ilçesinden binmişti. Özbekistan'da 'CIA'in ajan tarlası' olarak nitelenen Fergana Vadisi'nde yetişen Masharipov, Özbekçenin dışında Rusça, Arapça, Çince ve Türkçe biliyor. Tüm bunların yanında Reina katilinin Özbekistan Fergana Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu olduğu ve yan dal olarak bilgisayar okuduğu tespit edildi.

İğneyle kuyu kazdık

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan ile birlikte Reina saldırganına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Polisin saldırının gerçekleştiği geceden itibaren ciddi çalışmalar yaptığını ve saldırganın rahat hareket etmekte zorlandığını ifade eden Şahin, “O geceden itibaren polisimiz, iğneyle kuyu kazar gibi gerçekten ciddi çalışmalar yaptı. O çalışmalar esnasında tabii rahat hareket edebilme imkânını da bulamadı doğrusu. Bizim değerlendirmemiz bu. Dolayısıyla yurt dışına imkânı bulsaydı belki kaçacaktı" dedi. Teröristin baskın sırasında silah kullanmaya fırsat bulamadığını dile getiren Şahin, saldırı gecesi ona birilerinin yardım ettiğinin anlaşıldığını kaydetti. Vali Şahin, “O gün ona yardım eden birileri var. Bunları değerlendiriyoruz, sorgulama neticesinde bunlar çok daha rahat ortaya çıkacaktır" diye konuştu. Bu arada teröristin, operasyon sırasında Esenyurt'taki evde olmadığı anlaşılan 4 yaşındaki oğlunun Pendik'te bir evde, katilin bir yakını tarafından saklandığı belirlendi. Çocuk, bulunmasının ardından kızkardeşiyle birlikte devlet korumasına alınacak.

152 adres, 168 zanlı

Reina teröristini yakalamak için 16 gündür operasyon yapan İstanbul polisi, DEAŞ bağlantılı 168 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin çoğunun DEAŞ'ın uyuyan hücreleri olan teröristler olduğu belirlendi. 16 günde 152 adrese baskın yaparak 20 hücre evini çökerten güvenlik güçlerine vatandaş da büyük destek verdi. Emniyet birimlerine bugüne dek 2 bin 200 ihbar geldiği öğrenildi. Soruşturma boyunca 2 binin üzerinde polis görev yaptı.

İstanbul polisi caniyi kıskıvrak yakaladı!