İstanbul’a yatırımcı akını

S&P’nin 24 Haziran seçimleri öncesinde devreye soktuğu not oyununa en güzel cevap yabancı yatırımcıdan geldi. İlk 4 ayda İstanbul’da açılan yabancı sermayeli şirket sayısının yüzde 92 artması ‘istikrara güven’ olarak yorumlandı.

İstanbul’a yatırımcı akını
Yeni Şafak'ın haberine göre Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) not oyununa en güzel cevap yabancı yatırımcıdan geldi. İlk 4 ayda İstanbul’da açılan yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 92, yerli şirket sayısı yüzde 20,4 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre bu yılın ilk 4 ayında İstanbul’da yabancı ortaklı firma sayısı 2 bin 484 oldu. Bu dönemde yeni kurulan Türk ortaklı şirket sayısı da yüzde 20,4 artışla 20 bin 718 olarak gerçekleşti. S&P tarafından Türkiye'nin kredi notunun ‘BB-’ye düşürülmesi kararına yönelik iş dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

TÜRK ORTAKLI 20 BİN YENİ FİRMA

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, S&P'nin 'not senaryosu'nun tutmadığını aksine yabancı yatırımcının İstanbul'a koştuğunu kaydetti. Avdagiç, “Malum çevrelerin istediği şey 24 Haziran’a kadar endişeyi tırmandırmak. Biz ise iş dünyası olarak serinkanlı duruşumuzu koruyoruz. Kurgu belli ama bizim yolumuz açık. Bu yılın ilk 4 ayında İstanbul’da yabancı ortaklı 2 bin 484 firma kuruldu. Geçen yılın aynı döneminde bin 294 firma kurulmuştu. Keza yerli yatırımcıda da ivme yukarı yönlü. İlk 4 ayda Türk ortaklı 20 bin 718 firma daha ekonomiye katıldı. İstanbul’da kurulan firma sayılarındaki artış açıkça gösteriyor ki; S&P ve benzeri not oyuncularının kararlarına kimse aldırış etmiyor. Çünkü istikrar da iş fırsatları da Türkiye’yi işaret ediyor. Öte yandan yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen turist sayısının şimdiden 5 milyonu aştığını dikkate alırsak, ülkemizin gerek yabancı misafirlerin gerekse uluslararası yatırımcıların odağında olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KENDİ İTİBARINI ZEDELİYOR

Not kuruluşlarının Türkiye’yi Bolivya ve Paraguay gibi ülkelerin altında değerlendirmesinin tamamen haksız ve yanlı olduğunun altını çizen Avdagiç, “Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığını iddia ediyorlar. Oysa borçluluk oranımız Türkiye'nin üstünde notladıkları 85 ülkeden daha iyi. Büyüme oranımızla G20’de ilk sırada, milli gelir büyüklüğünde dünyada ilk 20’deyiz. Ülkemizi bu verilerle okumak yerine haksız yorumlarla manipüle etmeye çalışıyorlar. Ancak hep olduğu gibi yine kendi itibarlarını zedeliyorlar" ifadelerini kullandı.

Hesapları bir kere daha boşa çıkacak

S&P’nin kararına bir tepki de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan geldi. Başkan, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, “Türkiye ekonomisi 2017’de gösterdiği yüksek büyüme, istihdam ve ihracat artışıyla güçlü ve sağlam yapısını ortaya koymuştur. Dolayısıyla alınan bu karar Türkiye ekonomisinin durumunu eksik ve yanlış yansıtmaktadır” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE DİNAMİK BİR ÜLKE

Eksik bilgi ve yanlış değerlendirme sonucu alındığına inandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türk iş dünyası olarak buna en güzel tepkiyi, bu haksız analizi dikkate dahi almadan, tüm olumsuz tezviratlara kulağımızı tıkayıp, ekonomik faaliyetlerimizi artırmaya devam ederek vereceğiz” görüşünü paylaştı.

Hisarcıklıoğlu, bu yılın ilk çeyreğindeki ekonomik büyüme oranıyla tüm kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları yanlış hesapların ortaya çıkacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Beklentimiz ve hedefimiz, bu yılın ilk çeyreği itibarıyla ekonomideki büyümeyi yüzde 7’nin üzerinde gerçekleştirmiş olmaktır. Bu sayede Türkiye olumsuz beklenti içinde olanların tahminlerini bir defa daha boşa çıkartacak. Türkiye’nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu bir kez daha ispatlayıp, tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj vermiş olacağız.”