İstanbul’da seçim iptali tartışmaları alevlendi

AK Parti’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın, 31 Mart seçimlerinde kullanılan tüm oyların yeniden sayılması işleminin durdurulmasıyla ilgili açıklamaları yeni bir tartışma başlattı.

İstanbul’da seçim iptali tartışmaları alevlendi
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Yıldırım, CHP’lilerin gece yarısı İl Seçim Kurulu hâkimleriyle bir araya gelerek, oyların yeniden sayılmasının durdurulması için karar çıkardığını belirtti. Yıldırım’ın açıklamalarında işaret ettiği görüntüler de “CHP’nin hâkimlerle iş birliği yaptığı” iddialarıyla bazı medya organlarında yayınlandı.

Yıldırım, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan itiraz süreçlerine ilişkin dikkati çeken açıklamalarda bulundu. AK Parti’nin başvurusu üzerine 4 ilçede tamamen, 2 ilçede kısmen oyların yeniden sayılması kararının alındığını belirten Yıldırım, “Yüzde 10’da yarıdan fazla oyu kurtardığımızı görünce dedik ki bir dakika bu oyların tamamı sayılmalı. Çünkü bu sonuç değişecek, gözüküyor. 1 milyon oyda 29 (binden) 13’e (bine) geriledi, 1 milyon daha saysak bizim tarafa geçiyor, geriye kalan 6.5’u (milyon oyu) daha saysak açık ara öne geçiyoruz. Bunu gördü CHP. Gördü ve şiddetle hemen müracaat etti bizim arkamızdan” dedi.

“Bu iş sandıkta yapılan hırsızlıkla bu hale geldi” diyen Yıldırım “Hemen CHP İl Başkanı gitti, il seçim hâkimleriyle bir araya geldi ve beş dakikada karar çıkardı. Biz kapılarından giremedik. Bizim arkadaşlarımız kapılarından içeri giremediler” ifadesini kullandı. Oyların tamamının yeniden sayılmasının YSK tarafından da reddedildiğini anımsatan Yıldırım, “Dolayısıyla yeniden sayma işi tamamen gündemden düştü. Olağanüstü müracaattan başka çaremiz kalmamıştı” dedi.

Kamera görüntüleri

Yıldırım’ın açıklamalarıyla bağlantılı kamera görüntüleri, bazı medya organlarında “CHP hukuku böyle karartı” başlığıyla haber olarak yer aldı. Haberlerde, 31 Mart seçim sürecinde

İl Seçim Kurulu Başkanı olan Müberra Gürdal ve iki üye hâkimin, “Oyların yeniden sayımı engellemek için CHP’lilerle iş birliği yaptığı” ileri sürüldü. Yayınlanan görüntülere göre; Müberra Gürdal ve iki üye hâkim 2 Nisan akşamı saat 20.10’da Çağlayan Adliyesi’ndeki İl Seçim Kurulu’na geliyor. Hâkimler saat 20.15’te İl Seçim Kurulu Bürosu’na girdikten sonra binaya saat 20.17’de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun aralarında olduğu CHP heyeti geliyor. CHP heyeti, ilçe seçim kurullarının 7 ilçede oyların yeniden sayılmasına yönelik kararının durdurulması için itiraz dilekçesini burada ilgili hâkimlere veriyor. CHP heyeti saat 20.45’de binadan ayrılıyor. Kurul üyeleri de saat 22.10’da aldıkları kararla, oyların yeniden sayımını durduruyor. Haberlerde, söz konusu görüşmenin mesai saatlerinin dışında gerçekleştiğine vurgu yapılarak, CHP’nin hukuka müdahale ettiği belirtildi. AK Parti’ye göre İl Seçim Kurulu oyların yeniden sayımı kararını durdurmasa ve oyların tamamı sayılmış olsaydı, sonuç farklı olacak ve İstanbul seçiminin tekrarlanmasına gerek kalmayacaktı.

YSK yanıt vermedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise söz konusu iddiaların medyada yer almasına karşın bir girişimde bulunmadı ve İstanbul İl Seçim Kurulu heyetini hedef alan iddialara henüz bir yanıt vermedi. İddialara konu olan Müberra Gürdal ve kurul üyesi iki hakim ise medyada yer alan haberlerle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hâkimlerin açıklama yapmak için de HSK’dan izin istediği belirtildi.

Torun: "Yasal hakkımızı kullandık"

2 Nisan akşamı İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giden CHP heyetinde yer alan Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise iddialarla ilgili olarak, şu açıklamayı yaptı:

“İlçe seçim kurulları AK Parti’nin itirazları üzerine bir karar alıyor, biz de itiraz hakkımızı kullanmak için bir üst kurul olan İl Seçim Kurulu’na müracaat ediyoruz. Biz o süreçte oraya bir defa değil birkaç defa gittik. Orada hukuki sürecimizi takip ettik, bundan daha doğal ne olabilir? Yasal hakkımızı kullanmayalım mı? Orası bir adliye, bir devlet kurumu, biz oraya gizli saklı mı gitmişiz? Gidip yasal hakkımızı kullanmışız. Mesai saati dışında diyorlar. Seçim kurulları 24 saat esasına göre çalışmak durumunda, biz de yasal hakkımızı kullanmak durumundayız” dedi.

Seçim hâkimleri hakkında inceleme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul seçiminde kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmeleri yaptıkları gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından suç duyurusunda bulunulan İstanbul ilçe seçim kurulu başkanları hakkında inceleme başlattı.

YSK, 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptalinin ardından, kanuna aykırı sandık görevlisi ataması yapan ilçe seçim kurulu başkanları ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, bu kişilerin hâkim olması nedeniyle suç duyurusu yazısı HSK’ye gönderilmişti.

HSK 1. Dairesi, YSK’nin suç duyurusu üzerine, ilçe seçim kurulu başkanı hâkimler hakkında inceleme başlattı. İddiaları araştırmak üzere görevlendirilen HSK müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda hâkimlerle ilgili karar verilecek. YSK’nın suç duyurusu dilekçesinde isim belirtilmediği, müfettişlerin araştırması sonucu, kanuna aykırı görevlendirme yapanların belirleneceği öğrenildi.

Bu arada, YSK tarafından, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun, “Hâkim ve savcıların suçlarına iştirak edenler aynı soruşturma ve kovuşturma mercilerine tabidirler” hükmü gereğince, ilçe seçim kurulu başkanlarının yanı sıra diğer sorumlular hakkındaki suç duyurusu dilekçesi de HSK’ye gönderilmişti. HSK, hâkimler dışındaki görevliler hakkındaki soruşturmaların genel hükümlere tabi olması nedeniyle bu kişilerle ilgili soruşturmaların İstanbul savcılıklarınca yürütülmesine karar verdi.

İstanbul’da seçim iptali tartışmaları alevlendi

İstanbul’da seçim iptali tartışmaları alevlendi - Resim : 2