İstanbul’un %96’sı hazır değil

Beykent Üniversitesi’nce yapılan araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 97’si olası Marmara depreminden dolayı endişeli ancak kendini afete hazır hissedenlerin oranı sadece yüzde 4...

İstanbul’un %96’sı hazır değil
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre İstanbul’da yaşayanların korkulu rüyası olası büyük Marmara depremi. Megakentte yaşayan vatandaşlarla başta deprem olmak üzere, sel, yangın, toprak kayması gibi doğal afetler konusunda yapılan araştırma, doğal afetler konusunda ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi.

Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Kubilay Kaptan öncülüğünde gerçekleştirilen ‘İstanbul İli Afet Algısı Anketi 2013-2017 Değişim Faktörleri’ başlıklı anket sonuçlarına göre, İstanbul’da yaşayanların yüzde 96’sı olası bir afete hazır olmadığını söyledi.

2 bin 650 kişiyle

Son 10 yıl içinde deprem yaşadığını veya deprem hissettiğini belirtenlerin oranı yüzde 92 olurken, olası depremden endişe edenlerin oranı ise yüzde 97 olarak tespit edildi. Anket sonuçlarını duyuran Yrd. Doç. Kaptan ise İstanbul halkının olası afetlere karşı halen eğitim ve hazırlık eksikliği olduğunu belirtti. İstanbul’un 39 ilçesinde toplam 2 bin 650 kişiyle yüz yüze yapılan ankete göre İstanbul’da yaşayanların yüzde 96’sı olası bir afet durumuna hazır değil.

İşte kapsamlı anketin sonuçları:

- Son 10 yıl içinde deprem yaşadığını veya hissettiğini belirtenlerin oranı yüzde 92. Son 10 yılda sel yaşadığını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 8 oranında.

- İstanbul’da son 10 yıllık dönemde yangın yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 5 olurken, toprak kayması yaşayanların oranı yüzde 3 olarak tespit edildi.

- İlginç istatistiklerden biri ise hastalıklarla ilgili. Son 10 yıllık dönemde virüs salgını geçirenlerin oranı yüzde 14.5.

- “Kendinizi oluşacak herhangi bir afete hazır hissediyor musunuz?” sorusuna ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 96 olurken, şimdiye kadar herhangi bir afet konusunda eğitim aldığını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 14.6 çıktı.

- “Şimdiye kadar doğal afetlere hazırlık konusunda eğitimi nereden edindiniz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 46’sı bir devlet kurumundan, yüzde 27’si bir üniversite kurumundan, yüzde 16’sı belediyelerden, yüzde 14’ü derneklerden, yüzde 7’si ise diğer kurum ve organizasyonlardan aldığını söyledi.

Kaçış planı yok...

- “Evinizde afet çantası ile beraber ilk yardım çantası bulunuyor mu?” sorusuna ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 98 olarak belirlenirken, “Evinizde afetlere hazırlık için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?” şeklindeki soruyu yanıtlayanların yüzde 99.98’i deprem veya yangın kaçış planlarının olmadığını, yaşadıkları konutlarda yangın dedektörünün bulunmadığını söyledi.

- Ankete katılanların yüzde yüzde 97’si olası depreme yönelik endişeli olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 14’ü depremden karşı ‘aşırı endişe’ duyduğunu söylerken, yüzde 42’si ‘çok endişeli’ olduğunu belirtirken, yüzde 32’si ‘endişeliyim’, yüzde 9’u da ‘az endişeliyim’ dedi. Sadece yüzde 3’lük bir dilim ‘endişeli değilim’ cevabını verdi.


Virüs salgını endişesi var

- Şiddetli kar ve şiddetli rüzgâra karşı endişe duyanların oranı da ankette yer aldı. Buna göre şiddetli kar ve rüzgârdan  aşırı endişe duyanlar sadece yüzde 0.5 çıktı. İstanbul’da yaşayanların yüzde 2’si aşırı kardan çok endişe duyarken, yüzde 5.5 ‘endişeliyim’, yüzde 26 ‘az endişeliyim’, yüzde 66 ‘endişeli değilim’ cevabını verdi.

- Virüs salgını endişe oranlarındaki endişe düzeyi de yüksek tespit edildi. Öyle ki, yüzde 8 ‘aşırı endişeliyim’, yüzde 17 ‘çok endişeliyim’, yüzde 8 ‘aşırı endişeliyim’, yüzde 39 ‘endişeliyim’, yüzde 18 ‘az endişeliyim’, yüzde 18 ise ‘endişeli değilim’ cevabını verdi.

- “Oturduğunuz yapıya şimdiye kadar üniversite, belediye, devlet kuruluşu tarafından deprem incelemesi yapıldı mı?” sorusuna ankete katılanların yüzde 70.5’i şimdiye inceleme yapılmadığını söyledi.

- “Evinizde yapısal olan veya yapısal olmayan çalışmalar yaptırdınız mı?” sorusuna ankete katılanların yüzde 87’si güçlendirme çalışması yapılmadığını söyledi.