İşte emeklileri bekleyen zam oranı!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin beklediği zam oranı belli oldu. Bugün açıklanan enflasyon rakamları ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 4.73 oranında artacak. Oysa hükümetin öngörüsü 3.73 idi. Memur emeklileri ise enflasyon 5'i geçmediği için enflasyon farkı alamayacak.

İşte emeklileri bekleyen zam oranı!
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla sayıları 9 milyonu aşan SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına Ocak ayında yapılacak zam oranı belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 4.9 oranında zamlanacak.

Enflasyon, Temmuz’da yüzde 0,45 artarken, Ağustos’ta 0,29 düşmüştü. Eylül’de yüzde 0,18, Ekim’de yüzde 1,44, Kasım’da ise yüzde 0,52 ve Aralık'ta da yüzde 1.64'lük yüksek artışla 6 aylık enflasyon yüzde 4.73 oldu. Oysa hükümet 2017 programında, 6 aylık enflasyonun 3.73 gerçekleşeceğini tahmin etmişti.

MEMUR EMEKLİSİNE FARK YOK

Yaklaşık 2.5 milyon memur emeklisinin maaşı ise memurların toplu sözleşme şartlarına göre artıyor. 6 aylık enflasyon toplu sözleşme artışını geçerse memur emeklisinin maaşına, aradaki fark kadar enflasyon zammı yapılıyor. İşte geçen yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 5'i geçmediği için memur emeklisi enflasyon farkı alamayacak.

EMEKLİYE BU ARTIŞ YETMEZ

İşçi, Memur ve BAĞ-KUR Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz, hastane katkı paylarına yüzde 20 ila 60 oranında artış yapılırken, gıda fiyatları yüksek oranda artarken emekli maaşına yapılacak yüzde 4.73'LÜK artışın yetersiz olduğunu söyledi.

1.5 milyona yakın emeklinin 1000 liranın altında maaş aldığına dikkat çeken Öz, bu paralarla geçinmenin zorluğuna dikkat çekti. Eşit, evrensel bir sosyal güvenlik yasası yapılması için açtıkları davanın Yargıtay 21.hukuk dairesinde karar beklediğini belirten Öz, "Herkes gösterge ve katsayısına göre 6 ayda bir zammını alsın, emekli bakanlık kapısında dilenci olmaktan kurtulsun, diye açtığımız bu davanın lehimize sonuçlanacağına inanıyorum. Asgari ücret komisyonla belirlenirken, emekli maaşı bakanların iki iki dudağı arasında. Memur emeklileri toplu sözleşmeden yararlanıyor ki bu yasal değil; işçi emeklileri yararlanamıyor. Bu eşitsizlik son bulmalı" dedi.