İşte en etkili detoks!...

Farklı nedenlerle vücutta biriken zararlı maddelerin atılması anlamına gelen detoks konusunda uzmanlar farklı bir tavsiyede bulunuyor: Sağlıklı beslenin bu size yeter…

İşte en etkili detoks!...
Millet'te yer alan habere göre düzensiz uyku, stresli ve yorucu yaşam tarzı, sigara, alkol tüketimi, hareketsizlik, katkı maddesi içeren hazır gıdalar tüketmek gibi birçok neden vücutta zararlı bazı maddelerin artmasına yol açar.

Çokları da bu hâli düzeltmek için detoks uygulamalarına yönelir.

Fakat Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, bu noktada özellikle “Detoks yararlı mı zararlı mı?” sorusu etrafında farklı bir bakış açısı geliştiriyor, “Sağlıklı insan vücudu safra, terleme, solunum, idrar ve dışkılama gibi doğal yollarla, toksin denilen zararlı maddeleri bedenden uzaklaştırır. Ayrıca detoksun bu maddeleri vücuttan uzaklaştırdığına dair güçlü deliller yoktur. Dolayısı ile sağlıklı yaşayıp beslenmek yeterlidir. Detoksa ihtiyaç yoktur.”

RAHATSIZLIKLARI TETİKLEYEBİLİR!


Doç. Dr. Binnur Şimşek, günümüzde dört farklı tipte detoks programı uygulandığı bilgisini veriyor. Bunlar, sadece su, çay ve çiğ sebze ile meyve suyu tüketmeyi içeren “total detoks”, asitli besinleri almamaya yönelik “bazik detoks”, yalnızca pişmemiş gıdalarla beslenmeyi destekleyen “tek yönlü program” ve haftanın bir günü hiçbir katı yiyeceği içermeyen “diyet programı” Hepsinin ortak yanı az kalori içermesi. Bu hızlı kilo kaybı yanında mide krampları, ileri derecede hâlsizlik, baygınlık hissi, hipotansiyon, kaslarda güçsüzlük, baş dönmesi gibi sıkıntılara da yol açabilir.

AŞIRIDAN KAÇINMAK ÖNEMLİ

Yeterli ve düzenli uyku, ayrıca yeterli kalori içeren dengeli beslenme ile sağlıklı bir hayatı garantilemenin mümkün olduğunu ifade eden Binnur Şimşek, şu önerilere uyulmasını istiyor:

- Organik gıda tüketimine ağırlık vermeli

-Hazır gıdalar ve katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmalı

-Pişirmede haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmeli

-Salamura gıda tüketimini en aza indirmeli

-Antioksidan içeriği yüksek taze sebze ve meyveleri ihmal etmemeli
Konular Kadın / Bakım