İşte 'kadına şiddet'in raporu!..

'Annesi şiddet gören çocuk büyüyünce şiddet uyguluyor. Alkol ve kumar şiddeti tetikliyor. Lisans ve yüksek lisans mezunu kadınlar da şiddete maruz kalıyor. Her 3 kadından biri tokat yiyor.'

İşte 'kadına şiddet'in raporu!..
Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı ile Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­si Nü­fus Etüt­le­ri Ens­ti­tü­sü­’n­ce 12 böl­ge­de ya­pı­lan ‘Tür­ki­ye­’de Ka­dı­na Yö­ne­lik Ai­le İçi Şid­det Araş­tır­ma­sı­’nın ana ra­po­run­da il­ginç ay­rın­tı­lar or­ta­ya çık­tı.

15-59 yaş­la­rın­da 15 bin 72 ka­dı­nın ka­tıl­dı­ğı araş­tır­ma­ya gö­re an­ne­si­nin ba­ba­sı ta­ra­fın­dan dö­vül­dü­ğü­nü gö­ren er­kek­le­rin ka­rı­sı­na da­ha faz­la şid­det uy­gu­la­dı­ğı vur­gu­lan­dı. An­ne­si fi­zik­sel şid­de­te uğ­ra­yan­la­rın yüz­de 46’sı­nın bu yo­la baş­vur­du­ğu be­lir­len­di. Er­kek­le­ri ai­le içi şid­de­te yö­nel­ten di­ğer bir ne­den ise yüz­de 27’y­le ço­cuk­lu­ğun­da ai­le­sin­den gör­dü­ğü şid­det ol­du.

AL­KOL VE KU­MAR

Kö­tü alış­kan­lık­la­rın da şid­de­ti te­tik­le­di­ği be­lir­til­di. Ko­ca­sı­nın he­men her gün al­kol al­dı­ğı­nı söy­le­yen ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 68,4’ü şid­det gör­dü­ğü­nü açık­la­dı. “Haf­ta­da bir al­kol al­dı­ğı za­man şid­det uy­gu­la­r” di­yen­le­rin ora­nı yüz­de 42 olur­ken yüz­de 40,4’ü de ay­da bir şık­kı­nı işa­ret­le­di.  Ku­mar ne­de­niy­le eşi­ni dö­ven­le­rin ora­nı yüz­de 85 ola­rak kay­de­dil­di. Er­ke­ğin iş­siz­lik ne­de­niy­le de kav­ga et­ti­ği tes­pit edil­di. Ça­lı­şan­la­rın yüz­de 32,7’si ile ça­lış­ma­yan­la­rın yüz­de 38,7’si­nin şid­det uy­gu­la­dı­ğı ve­ri­len ce­vap­lar ara­sın­da yer al­dı.

İTİ­LİP YUM­RUK ATI­LI­YOR

Ül­ke ge­ne­lin­de ev­len­miş ka­dın­la­rın yüz­de 19’u­nun or­ta, yüz­de 16’sı­nın da ağır de­re­ce­de fi­zik­sel şid­de­te ma­ruz kal­dı­ğı kay­de­dil­di.  Ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 18’i it­me ve tar­tak­lan­ma­ya, yüz­de 13’ü yum­ruk­la vu­rul­ma, yüz­de 10’u sü­rük­len­me ile yüz­de 6’sı da bo­ğul­ma ve ya­kıl­ma­ya ma­ruz kal­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı.

KADINLARIN 3'TE BİRİ TOKAT YİYOR

Ka­dın­la­rın yüz­de 33’ü en az bir de­fa to­kat ye­di­ği­ni açık­la­dı. Son 12 ay­da bu dav­ra­nı­şa ma­ruz ka­lan­la­rın yüz­de 38’i bir iki kez, yüz­de 35’i ise çok kez eşi ya da bir­lik­te ol­du­ğu ki­şi ta­ra­fın­dan dö­vül­dü­ğü­nü söy­le­di.

EN AZ MARMARA’DA

To­kat at­ma ola­yı­nın en faz­la kır ke­si­min­de ya­şan­dı­ğı gö­rül­dü. Kır­da bu du­rum yüz­de 21,2 olur­ken kent­te yüz­de 18,9’a düş­tü­ğü vur­gu­lan­dı. Ağır de­re­ce­de şid­det te ise kent ve kır ara­sın­da fark ol­ma­dı­ğı be­lir­len­di. Ağır şid­de­tin en faz­la ya­şan­dı­ğı böl­ge Or­ta Ana­do­lu ol­du. Yüz­de 23’le ilk sı­ra­da yer alan Or­ta Ana­do­lu­’yu, yüz­de 21,4’le Ba­tı Ana­do­lu ve yüz­de 20,4’le de Ege iz­le­di. En az ağır şid­det ise yüz­de 11,1’le Do­ğu Mar­ma­ra­’da ya­şan­dı.

EĞİTİMLİ KADINA DA ŞİDDET

Li­sans ve li­san­süs­tü eği­tim alan­la­rın yüz­de 19,5’i­nin şid­de­te ma­ruz kal­dı­ğı­nı açık­la­ma­sı dik­kat çek­ti.

En faz­la şid­de­ti oku­ma­sı yaz­ma­sı ol­ma­yan­la­rın gör­dü­ğü di­le ge­ti­ril­di. Eği­ti­mi ol­ma­yan­la­rın yüz­de 41,4’ü bu olay­lar­la kar­şı­la­şır­ken il­ko­kul me­zun­la­rı­nın yüz­de 39,9’u, or­ta­okul me­zun­la­rı­nın yüz­de 34,4’ü ile li­se me­zun­la­rı­nın da yüz­de 24,7’si ha­ya­tın­da en az bir de­fa şid­de­te ma­ruz kal­dı­ğı­nı an­lat­tı.
Konular Kadın / Bakım