İşte kritik görüşmenin perde arkası!

Geçen hafta Çankaya Köşkü’ndeki görüşmede Schulz, vize serbestisi için TMK’da değişiklik isteyince Yıldırım’ın “Vize serbestisi çok da şart değil. Vatandaş gider vizesini alır, ne yapacaksınız, Türkleri almayacak mısınız?” dediği öğrenildi.

İşte kritik görüşmenin perde arkası!
Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre Başbakan Binali Yıldırım’ın Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile bir araya geldiği toplantının ardından Türkiye ile AB arasındaki fikir ayrılıkları da tek tek basın toplantısında ortaya çıkarken görüşmenin kapalı bölümünde de Yıldırım’ın Schulz’a sert eleştiriler getirdiği ortaya çıktı. Vize serbestisi için Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik isteyen Schulz’a Yıldırım’ın, “Bu değişiklik söz konusu değil. Terör örgütlerinin tamamının açık hedefi halindeyken bunu yapamayız. İlla zorluğa götürecekseniz, vize serbestisi çok da şart değil. Vatandaşlar gider vizesini alır yine gider, ne yapacaksınız, Türkleri almayacak mısınız?” dediği öğrenildi.

Karşılıklı restleşme

Yıldırım, geçtiğimiz hafta Çankaya Köşkü’nde Schulz ile görüşmesinin ardında ortak basın toplantısı düzenlemiş ve basın toplantısındaki görüş farklılıkları ve gergin ortam dikkat çekmişti. Toplantının kapalı bölümünde de restleşmenin ve karşılıklı mesajların devam ettiği öğrenildi.

Schulz’un toplantının kapalı bölümünde vize serbestisine ilişkin Yıldırım’a, TMK’da değişikliğin şart olduğunu hatırlatması üzerine Başbakan Yıldırım’ın, “Bu değişiklik şu aşamada söz konusu değil. Neden değil, terör örgütlerinin tamamının açık hedefi halindeyken bunu yapamayız. FETÖ, DEAŞ, PKK, YPG, PYD gibi birçok örgütle mücadele ediyoruz. Vize serbestisini tek konuya bağlamak doğru değil. Türkiye üzerine düşen sorumlulukların tamamına yakınını yaptı. Biz samimi davranıyoruz, ancak aynı samimiyeti sizlerden ne yazık ki göremiyoruz. Vize serbestisi şartı geri kabul anlaşması idi. Bunu uyguladığımızı görüyorsunuz. Geri kabul anlaşması da vize serbestisi olmaz ise uygulanamaz” dedi.

Schulz’un “Vize serbestisi için şartlar belli, elimiz kolumuz bağlı” sözleri üzerine Yıldırım’ın, “Vize serbestisi çok da şart değil. Vatandaşlarımız gider vizesini alır, yine gider. Ne yapacaksınız Türkleri almayacak mısınız? Vatandaşlarımız yıllardır hak etmediği halde muamelelere maruz kalıyor. Biz ise misafirlerimizin her türlü işlerini kolaylaştıran adımlar atıyoruz” dediği öğrenildi.

Aynı şartlarda

Görüşmede Yıldırım’ın, Avrupa kapılarında Türk vatandaşlarına bilerek ve isteyerek zorluk çıkaran ülke vatandaşlarına da vize süreçlerinde “aynı şartlarda” davranılması talimatı vereceği mesajını da verdiği belirtildi.

Gergin geçmişti

Basın toplantısında da her iki isim birbirine zıt mesajlar vermesine karşın, görüşmeden daha sık görüşerek uzlaşılamayan konuları ele alma kararı çıkmıştı. Vize serbestisi için şartlardan biri olan TMK’daki terörün tanımına ilişkin değişikliği hatırlatan Schulz, “Başbakan’a şunu da ifade ettim; terör mücadele konusunda değişiklik yok ise elimiz kolumuz bağlı dedim” demiş Yıldırım da, “Schulz’a da söyledik; biz terörle mücadele yasasında iyileştirme yapamayız. Türkiye’nin güvenlik meselesi, ölüm kalım meselesidir. Bu konunun bir kez daha yeni gelişen şartlar altında ele alınmasının başka çözüm yolunun bulunmasının elzem olduğunu ifade ettik” yanıtı vermişti.