İttifak yarın Meclis'te

AK Parti ve MHP’nin kurduğu Milli Mutabakat Komisyonu’nun hazırladığı seçim ittifakını içeren 26 maddelik kanun teklifi Anayasa Komisyonu’ndan geçti. Teklif yarın Meclis’te görüşülecek. Teklifin geçmesinin ardından komisyon çalışmalarında ikinci aşamaya geçilecek.

İttifak yarın Meclis'te
Yeni Şafak'tan Nur Banu Aras'ın haberine göre AK Parti ve MHP’den oluşan Milli Mutabakat Komisyonu’nun hazırladığı seçim ittifakını içeren 26 maddelik kanun teklifi Anayasa Komisyonu’ndan geçti. Teklif yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Teklifin Genel Kurul’dan geçmesinin ardından Milli Mutabakat Komisyonu çalışmalarında ikinci aşamaya geçecek.

Seçim ittifakını içeren 26 maddelik kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sunan Milli Mutabakat Komisyonu’nun teklifi Anayasa Komisyonundaki mesaisini tamamladı. Teklif yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Seçmen kütüğü, milletvekilleri seçimi, mahalli idareler ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik yapılmasını öngören, partilerin ittifak yapmasının önünü açan teklifin bu hafta Genel Kurul’dan geçmesi planlanıyor.

ÖNCELİK SEÇİMLERDE

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tam anlamıyla oturabilmesi için çalışmalar yapan Milli Mutabakat Komisyonu Genel Kurul görüşmelerinin tamamlanmasının ardından çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. İkinci aşamada, komisyonun çalışmalarında öncelik 2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak. Seçimlerde, oy pusulasının nasıl olacağı belirlenecek. Üzerinde çalışılan önemli düzenlemelerden biri de Cumhurbaşkanı seçimine yönelik. Anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanlığının önü açılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Genel Başkanlığı görevini üstlenmişti.

BAŞBAKANLIK İFADESİ KALKACAK

Propaganda konusunda da seçim yasasında düzenleme yapılacak, Cumhurbaşkanı adayının mensubu olduğu ya da kendisini aday gösteren partinin bayrak ve flamalarıyla miting yapabilmesinin önünün açılması tasarlanacak. Bu durumda, organizasyonların da o parti tarafından yapılabilmesinin önü açılacak. Cumhurbaşkanın kaç yardımcısı olması gerektiği belirlenecek. Uyum yasaları kapsamında çalışacak olan komisyon 2019’da başbakanlık sistemi kalkacağı için yasalardaki başbakanlık ifadesinin de kaldırılması için çalışmalar yapacak. TBMM’de konuşma süreleri, protokol sıraları, seçim sandıkları, oy kullanma sıraları gibi düzenlemeler ele alınacak.