İzin yapmayan parasını alır!

Yasalarımızda çalışanlar için yıllık izinleri vazgeçilmez bir haktır. Ancak bu izinler kullanılmadığında ise hak kaybı olmuyor. Çalışanlar bu günlerinin parasını son ücret üzerinden alabiliyor.

İzin yapmayan parasını alır!
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre gerek Anayasa gerekse kanunlar çalışanlar için dinlenme hakkını güvence altına almış durumda. Buna göre de her çalışanın kıdemine göre yıllık ücretli izin ve haftalık dinlenme hakkı bulunuyor.

Çalışanlar bu haklarından feragat edemiyorlar. İşverenler de çalışanlarına 'izin kullandıramıyorum' diyemiyor.

Yıllık izin hakkı bir yılını doldurmuş çalışanlar için geçerli. Bir yılını dolduran çalışan kıdemine göre her yıl izin kullanıyor. Ancak bazı işyerlerinde çalışma şartlarından dolayı izinlerin tamamını kullanmak mümkün olmuyor.

Bu durumlarda çalışanlar için bir hak kaybı da söz konusu değil. Çünkü işçinin kullanmadığı izinlerin ücreti kendisine işten ayrıldığında son ücreti üzerinden ödenmek zorunda.

Burada işçinin kıdem tazminatı alıp almadığına ya da istifa edip etmediğine bakılmıyor. İşçi hangi sebeple ayrılırsa ayrılsın izin paraları ve diğer ücret alacakları kendisine ödeniyor. İş Kanunu'nun 59. Maddesinde bu durum düzenlenirken "İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar" deniliyor. Burada zaman aşımı 5 yıl olarak belirleniyor. Ödenmediği takdirde faiz işliyor. İşçi de 5 yıl içinde bu parayı talep etmelidir.

Sözleşmeye göre ücret

Bu noktada tartışmalara yol açan bir başka konu ise hangi ücret üzerinden ödeneceği. Çünkü yasa maddesinde son ücret deniliyor ve brüt net ayrımı yapılmıyor.

Burada devreye sözleşme giriyor.

İşveren ile yapılan sözleşmede belirlenen son ücret, brüt ise son brüt ücret üzerinden, net ise son net ücret üzerinden hesaplama yapılıyor. Ayrıca burada belirlenen ücrete diğer mesai, prim, yan ödeme gibi ödemeler katılmıyor.

Parça başı iş yapan işçilerin izin ücretleri belirlenirken yıllık kazançları toplanarak 12'ye bölünüp aylık tutar ortaya çıkartılıyor.