İzmir'de korkutan virüs!

İzmir'in Güzelbahçe Belediyesi'ne bağlı Hayvan Bakım Evi'nde ortaya çıkan bir virüs, birçok hayvanın ölmesine neden oldu.

İzmir'de korkutan virüs!
Yeni Asır'dan Evrim Özsay'ın haberine göre virüsün, öldürücü "Gençlik" hastalığı taşıyan üç köpeğin barınağa alınmasının ardından yayılmaya başladığı kaydedildi. Anadolu Hayvan Hakları ve Hayvanları Koruma Tedavi Barındırma Derneği (ANAHAK) Başkanı Muhammed Emin Aksel de, virüsün Güzelbahçe başta olmak birçok bölgede yayılmaya başladığını iddia etti. Bu virüsün sadece hayvandan hayvana geçtiğini belirten Veteriner Hekim Emrullah Kaya ise "Gençlik virüsü gerekli önlemler alınmazsa kolaylıkla birçok hayvana yayılır. Bu virüs yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanır. Hayvanlarda sinir sistemi bozukluğuna yol açarak üzerlerinde kalıcı rahatsızlıklar bırakabilir" diye konuştu.

SON KURBAN SEMA

Güzelbahçe Hayvan Bakım Evi geçtiğimiz aylarda "Gençlik" virüsü kapmış üç köpeği tedavi altında aldı. İddiaya göre, tedavi süresinde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle virüs yayıldı ve birçok hayvan bu hastalığa yakalandı. ANAHAK Başkanı Muhammed Emin Aksel, "Dernek olarak tedaviye ihtiyacı olan hayvanları Güzelbahçe Belediyesi Bakım Evi'ne götürüyoruz. Son olarak bakım evine 'Sema' isminde dişi bir köpek götürdük. Burada bu hayvana virüs bulaştığını öğrendik. Köpeğin sinir sistemi bozuldu. Yürürken güçlük çekiyor ve düşüyor. Kısacası artık ölmeyi bekliyor" diye konuştu.

GENÇLİK VİRÜSÜ NEDİR?

Köpek "gençlik" hastalığı diğer viral köpek hastalıkları arasında en yaygın bulaşma ve en fazla ölüme sebebiyet verme özelliklerine sahip.

Doğal ortamda aşısız olan bazı yabani hayvanların ve köpeklerin bu etkeni diğer köpeklere bulaştırma riski söz konusu. Virüs, hastalığı taşıyan hayvanların vücut sıvılarında bulunan etkenin solunum yolu ile alınmasıyla gerçekleşiyor. Hastalık, kap ve benzeri materyallerden de bulaşabiliyor.