İzmir'de yaşananlar Aile Bakanı'nı harekete geçirdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan Kaya, İzmir’in Kiraz ilçesinde yaşanan kız kaçırma ve çocuk yaşta evlilik olaylarına ilişkin eylem planını açıkladı.

İzmir'de yaşananlar Aile Bakanı'nı harekete geçirdi
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre İzmir'in Kiraz ilçesinde geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan kız kaçırma ve çocuk yaşta evlilik olaylarının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya harekete geçti.

Bakan Kaya “Daha önce bu tür sorunların İzmir'in bir ilçesinde yaşanacağını söyleseler inanmazdım" diyerek sorunun tüm Türkiye için geçerli olduğunu söyledi. Çocuk istismarı ve erken evliliklerle ilgili olayları özel olarak ve sıkı bir şekilde takip ettiğini belirten Kaya, başta Kiraz olmak üzere konuyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Bakan Kaya'nın Hürriyet'e yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

''Önce Kiraz'da daha sonra tüm Türkiye'de devreye sokulmak üzere bir eylem planı hazırladık. İlk olarak aileleri çağırdık ancak kimse gelmedi. Ailelere ulaşmak için sosyal destek programımızda çalışan uzmanlarımız ev ev dolaşmaya başladı; 463 haneye gittik. Sırımlı köyünde 577, Olgunlar'da 1297 kişiyle tek tek görüştük. Burada çok ciddi tespitlerde bulunup, ailelerin ihtiyaçlarını belirledik.

Maddi destek vererek çocuklarımızın okula devamını sağlamış olacağız. 10 çocuğumuza danışmanlık tedbiri, 10 çocuğumuza eğitim tedbiri aldık. Taramalar sonucu bunun gerekli olduğunu gördük. Milli Eğitim Bakanlığı bu çocukların eğitimini özel olarak takip edecek. Kiraz'da terk edilmiş bir köy okulu var. Orayı 'Aile Destek Merkezine' çeviriyoruz. Bu merkezde köylerde yaşayan kadınlar için meslek edindirme kursları ve çeşitli eğitimler düzenleyeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak çalışacağız. Hekimlerden oluşan yeni bir ekip kurarak 463 haneyi yeniden gezip sağlık eğitimi vereceğiz. Çünkü erken evlilikler kişiye sadece psiko-sosyal açıdan zarar vermiyor. Tıbbi olarak da çok zararı var. Buradaki insanların bu anlamda da bilgilenmeye, öğrenmeye ihtiyacı var.''