John Berger'i kaybettik!

Dünyaca ünlü İngiliz yazar ve sanat eleştirmeni John Berger, 90 yaşında hayatını kaybetti.

John Berger'i kaybettik!
Sözcü'de yer alan habere göre 1970’li yıllarda BBC’de yayınlanan ‘Görme Biçimleri’ belgesel dizisiyle ünlenen Berger, batılı kültürel estetik anlayışına getirdiği eleştirel yaklaşımla tanınıyordu.

Ünlü yazarın ölümünü Twitter'dan duyuran İngiliz oyuncu ve yazar Simon McBurney, “Dinleyici, lenslerin karıştırıcısı, şair, ressam, görücü. Rehberim. Filozof. Arkadaş. John Berger bu sabah bizi terk etti. Şimdi her yerdesin” ifadelerini kullandı.

Berger, 1972’de yazdığı G. adlı romanıyla da prestijli Booker Ödülü’nü almıştı.

Berger, aldığı para ödülünün yarısını ABD’deki siyah hakları hareketi Siyah Panterlere bağışlamıştı.

John Berger’in biyografisini kaleme almaya devam eden editörü Tom Overton, Berger’in ölümünün ardından “Bize sanatın hayatlarımızı zenginleştirdiğini öğretti” dedi.

Kuzey Londra’da dünyaya gelen Berger, kariyerine ressam olarak başlamıştı.

1940’larda ilk eserleri sergilendikten sonra, yazarlığa başladı. Şiirden, senaryolara, fotoğraf eleştirmenliğinden Filistin sorununa kadar çok geniş bir yelpazede yazılar kaleme aldı.

Berger’in çok sayıda kitabının editörlüğünü yapmış olan Overton, “John her zaman en çok ilgi duyduğu konuların sürgün deneyimi ile sanat ve mülkiyet arasındaki felaketlere yol açan ilişki olduğunu söylerdi” dedi.

Dünyanın John Berger’e her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç duyduğunu söyleyen Overton, “Bazı kitapların yıllar geçtikçe gençleştiğini söylerdi. O’nun kitapları da gençleşecek. Berger’in ardında bıraktığı eserler umut aşılıyor ve çok geniş bir yelpazeye yayılıyor” dedi.

Berger, Paris’teki evinde hayatını kaybetti.