KADEM'den 'nafaka' tavsiyesi

Kadın ve Demokrasi Derneği, süresiz nafaka tartışmalarına ilişkin görüş belirtti: "İki yıl evli kalan, iki yıl nafaka alsın."

KADEM'den 'nafaka' tavsiyesi
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) nafaka tartışmalarına ilişkin hukuki değerlendirme ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini açıkladı. KADEM, boşanmaya bağlı yoksulluk nafakasını kadın ve erkek gelir dağılımından bağımsız düşünmenin mümkün olmadığını aktardı.

Kadınların refah paylarının artması problemi çözülmeden, nafaka tartışmalarının bitmeyeceği vurgulandı.

Süresiz nafakaya da değinen KADEM, taleplerini şöyle sıraladı:

∂ Aile hukuku bağlamında ara buluculuk kurumu işletilmelidir.

∂ Boşanma davası en kısa sürede sonuçlanmalı. Bunu sağlayacak tedbirler gözetilmeli.

∂ Nafaka borcu zamana yayılarak taraflar arasındaki çekişmeyi sürdürmemeli. Yerine, maddi ve manevi tazminat, nafakanın topluca ödenmesi gibi yasada tanınan diğer imkânlar daha sıklıkla uygulanmalı.

∂ Nafakanın azaltılması veya kaldırılması kararlarının çok zor verildiğini görmekteyiz. Oysa nafaka alacaklısının ihtiyacının azalması ya da ortadan kalkması hâlinde nafaka miktarında da buna uygun yeni düzenlemeler yapılabilir.

∂ Bizce bu konularda yasa değişikliğine ihtiyaç yok. Nafaka ödeme süresiyle evlilik süresi arasında orantı kurulması da mümkündür. Örneğin, 10 yıl süren bir evlilikte nafaka alacaklısına en fazla 10 sene nafaka ödensin.

∂  0-2 yıl arası süren evliliklerde ise en az iki sene nafaka alınsın. İhtiyaç hâlinde ise bu süre uzatılabilsin.