Kadınlara özel vitamin!

Hamilelik, menopoz ve osteoporozla birlikte kadın vücudu yıpranıyor. Bu durumda bazı vitamin ve minerallerin imdada yetiştiğini söyleyen uzmanlar, doğru gıdalarla kadınların canlandığına dikkat çekiyor...

Kadınlara özel vitamin!
Takvim'de yer alan habere göre kadın sağlığı ayrı özen istiyor. Öyle ki, doğumla birlikte kadınların bağışıklık sistemleri zayıflamaya başlıyor. Enfeksiyonlara karşı vücutları savunmasız hale geliyor. İlerleyen yaşlarda yeterli K ve D vitamini ile kalsiyum alınmaması halinde menopoz sonrası osteoporoz (kemik erimesi) gibi sıkıntılar baş gösteriyor. Uzmanlar kadınların ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve hangi gıdalarda bulunduğunu şöyle anlatıyor...

Antioksidan (A, C ve E VİTAMİNİ): Kalp, göz, deri ve beyni etkileyen bu güçlü antioksidanın eksikliğinde yaşlanma ve birçok hastalık kadınları güçsüz düşürüyor. Bağışıklığı güçlendiren bu vitaminler cilt kanserini de engelliyor.

D VİTAMİNİ: Yumurta, süt ürünleri ve mantar bu vitaminden yana zengin. Kemik sağlığı, beyin fonksiyonları ve hormonlar için önemli.

K VİTAMİNİ: Kan pıhtılaşmasının sağlaması açısından çok önemli olan bu vitamin kalp hastalıklarını önlüyor. Brokoli, lahana, balık, yumurta ve süt ürünlerinde K vitamini bulunuyor.

B VİTAMİNİ: Kadınların metabolizması için B12 ve folat çok önemli. Bilişsel işlevleri artıran K vitamini yumurta, balık, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde bulunuyor.

DEMİR: Akciğerlerden dokulara kan yoluyla oksijen taşıyan protein türünü üretmek için demir şart. Yumurta, et, balık ve kümes hayvanlarında, yeşil yapraklı sebzeler ve fasulyede bulunuyor.

İYOT: Hamile kalmak ve bebeğin beyin gelişimi için iyot önemli. Tiroid üretiminde rol oynayan iyot deniz ürünlerinde mevcut.

MAGNEZYUM: Eksikliğinde kas spazmları, bacak krampları, uykusuzluk, sinirlilik, kabızlık ortaya çıkıyor. Yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar magnezyum bakımından zengin.

KALSİYUM: Eksikliğinde kemik erimesi, diyabet ortaya çıkabilir. Süt ürünlerinde bolca bulunur.
Konular Kadın / Bakım