Kadınları tehdit eden hastalık!..

Kadınlarda, çok daha fazla görülen Varis, bir estetik problemi olarak görülürken, tedavi edilmediğinde önemli sağlık sorunlarına dönüşebiliyor.

Kadınları tehdit eden hastalık!..
Türkiye Gazetesi'nin özel haberine göre Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Özkan, Bacaklarda cildin hemen altında görülen varislerin, genişlemiş toplar damarlar olduğunu söyledi. Varis ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Uğur Özkan, “Varisin nedeni toplardamarlardaki kapakların işlevlerinin kaybıdır. Bu kapaklar, genetik dediğimiz ailesel faktörler ya da sonradan kazanılmış nedenlerle tahrip olursa işlev göremez ve damar yetmezliğine yol açar. Bu durumda varislerin oluşmasına neden olur. Kapak yetmezliği, reflü (geri kaçış) sonucu toplardamarlardaki kan, yerçekimi etkisiyle akciğere gidemeyip birikir. Zaman içerisinde geri kaçan kan, toplardamarlarda genişlemeye yani varise neden olur” dedi.

VARİSLER İLERLEDİKÇE YAKINMALAR ARTIYOR

Doç Dr. Uğur Özkan, varisin ilerleyici bir damar hastalığı olmasından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Varislerin ciltte görülen kozmetik sorunlara yol açabildiği gibi uzun süre ayakta durduğumuzda, bacaklarda artan ağrıya neden olabileceğini söyleyen Özkan, “Bu ağrı başlangıçta dinlenme ya da ayakları yukarı da tutarak azalırken, zamanla sürekli hale gelebilir. Ağrının dışında bacaklarda dolgunluk hissi, kramplar, iğnelenmeler, renk değişiklikleri ve ayaklarda şişkinlik ortaya çıkar. Varisler ilerledikçe yakınmalar artar. Varis, kanamalara, genişlemiş damarlarda pıhtılaşmalara, damarların iltihaplanmasına ve iyileşmeyen yaralara yol açabilir” diye konuştu.

LAZER İLE VARİS TEDAVİSİ EN KONFORLU YÖNTEM

Girişimsel radyoloji teknikleri ile varis tedavisinde ameliyatların yerini lazer tedavisinin aldığını belirten Doç. Dr. Uğur Özkan, konuşmasına şöyle devam etti: “Narkozsuz, kolay, konforlu ve etkili bir yöntem olan lazerle varis tedavisi, varislere değil, varisi oluşturan büyük damarlara yapılıyor. Kalan varislerde kendiliğinden kayboluyor ya da kaybolmalarını hızlandırmak için köpük tedavileri uygulanıyor. Endovenöz lazer ablasyonu olarak da adlandırılan lazerle varis tedavisini ameliyattan ayıran en önemli fark narkoz kullanılmaması ve vücutta bıçak izinin olamamasıdır. İşlem sonrasında da hasta günlük yaşamına devam edebilir.”
Konular Kadın / Bakım