Kadınlık hormonu kalp krizine kalkan!

İzmir'de Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kadın ve erkekler arasındaki damar tıkanıklığı ve kalp krizi oranlarında ciddi farklar olduğunu belirtti.

Kadınlık hormonu kalp krizine kalkan!
Yeni Asır'da yer alan habere göre İzmir'de Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kadın ve erkekler arasındaki damar tıkanıklığı ve kalp krizi oranlarında ciddi farklar olduğunu belirterek, "Kadınlık hormonunun damar tıkanıklığı açısından koruyucu bir etkisi vardır. Menopozdan sonra bu hormon aşağı seviyelere düştüğü için koruyucu etkisi az oluyor ve erkeklerle kadınlar arasındaki damar tıkanıklığı oranı eşitleniyor" dedi.

Damar tıkanıklığı, kalp krizi, yüksek tansiyon ve çarpıntı rahatsızlıkları ile ilgili bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kadınlarda, erkeklere oranla daha az kalp krizi meydana geldiğini ifade etti. Şener, toplumumuzda her geçen gün kalp krizi riskinin arttığını ifade ederek, "Hareket etmiyoruz, sporu sevmiyoruz. Sigara içme oranımız arttıkça risklerimiz de artıyor" diye konuştu.

Şener, bir insanda kalp krizi riskini artıran en önemli faktörün genetik olduğunu belirterek, "Kişinin ailesinde damar tıkanıklığı tespit edilmiş bir kişi varsa onun çocuklarında bu risk çok daha fazla oluyor. Bu kişilerin kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu sigara kullanımı ve spordur. Eğer hareketsiz olunursa, sigara içiliyorsa risk artacaktır" dedi. Şener, damar tıkanıklığına bağlı ölümlerin kansere bağlı ölümlerden daha fazla olduğunu dile getirdi.

Damar tıkanıklığına bağlı kalp krizinde oluşan göğüs ağrısının bir alarm mekanizması olduğunu ancak çene, mide, sırt ve kasık ağrılarının da yaşanabileceğini vurgulayan Şener, "Her zaman damar tıkanıklığında göğüs ağrısı olmaz. Bazen kalbin alt tarafını besleyen damar tıkandığı zaman mide ağrısı olabilir. Bazen göğüs değil, çene kısmına vuran ağrı olabilir. Karın sırt, hatta kasıkta ağrıyla literatüre geçmiş hastalarımız da var" dedi. Damar tıkanıklığına bağlı göğüs ağrısı mekanizmasının herkeste çalışmayabileceğini ve bu duruma 'gizli kalp hastalığı' dendiğini de ifade eden Şener, kişilerin, herhangi bir damar tıkanıklığı sorunu yaşamamasına rağmen çok ağır stres ve psikolojik travma nedeniyle de kalp krizi geçirebileceğine dikkat çekti.

Hastalarına özellikle katı yağlardan uzak durmalarını tavsiye ettiğini anlatan Şener, çarpıntı şikayeti olan hastaları için de, "İnsanlarda çarpıntı şikayeti olabilir ama bizim için değeri olan çarpıntı şikayeti, istirahatteyken olan çarpıntıdır. Bu bir ritim bozukluğunun göstergesi olabilir. Çarpıntı olurken baş dönmesi, göğüs ağrısı oluyorsa bu tür hastaları mutlaka görmek isteriz" uyarısında bulundu.
Konular Kadın / Bakım