Kahvaltı etmeyenler daha mı çok kilo alır?

Kahvaltı edenlerin iyi beslendiği, etmeyenlerin kilo aldığı varsayılır. Ama araştırmalar bu konuda tek bir doğru olmadığını gösteriyor

Kahvaltı etmeyenler daha mı çok kilo alır?
BBC'de yer alan habere göre sağlıklı beslenme açısından kahvaltının önemi hep vurgulanır. Kahvaltı etmeyince bütün gün aç dolaşıp abur cubura yöneleceğiniz ve kilo alacağınız varsayılır. Fakat kahvaltının kilo üzerindeki doğrudan etkisini saptamak, özellikle değişik beslenme kültürleri nedeniyle zor. Bazı araştırmalarda kahvaltı etmeyen çocukların ortalama kilosunun daha çok olduğu görülürken, bazılarında fark tespit edilmedi.

Ama kahvaltı etmemekle kilo arasındaki bağlantıyı gösteren veriler de var. Toplam yedi araştırmada, fazla kilolu çocukların düzgün kahvaltı etmediği saptansa da, 2003'te yapılan bir araştırmada verilerin toplandığı an itibariyle kahvaltı etmeyen çocukların daha kilolu olduğu, ancak bu çocukların üç yıl içinde kilo kaybettiği kaydedildi. Buradan yola çıkarak kahvaltı etmeyen çocukların fazla kilolu olma ihtimalinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Fakat buna kahvaltı etmemenin mi, yoksa genel beslenme alışkanlıklarının mı neden olduğunu saptamak mümkün değildir. Eğer kahvaltı edip etmemekle alınan kalori miktarı değişmiyorsa, yemeklerin saati mi etken? İki büyük yemek yerine üç küçük yemek daha mı iyi? 1992'de obez kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada iki gruba aynı miktarda kalori içeren diyet verildi. Birinci grup günde üç öğün yerken, ikinci grup sadece aynı kaloriyi öğle ve akşam yemeklerinde aldı. Sonuç oldukça ilginçti. Gerçek yeme alışkanlıklarının tersini yapan gruba düşenler daha fazla kilo kaybetmişti. Yani kahvaltı etmemeye alışkın olanlar kahvaltı eden gruba dahil olmuşsa, ya da kahvaltı edenler deneyde etmeyen grupta yer almışsa daha fazla kilo kaybetti.

MİDENİZ NE İSTİYORSA

Tabii kahvaltının faydalarını da akılda tutmak gerekiyor. Bazı araştırmalar, kahvaltı eden çocukların daha iyi not aldığını gösteriyor. Peki, kilo vermek isteyen biri kahvaltı yapmalı mı yapmamalı mıdır? Kahvaltı yapanların daha dengeli beslendiği görülür genel olarak; ama sizi sadece kilo faktörü ilgilendiriyorsa kişisel tercih işidir. Bazıları sabah erkenden yemek yemeyi düşünemez bile. Bu genel olarak sabah insanı mı yoksa akşam insanı mı olduğunuzla da ilgilidir. Kısacası, bu konuda daha kesin veriler ortaya çıkıncaya kadar, mideniz ne istiyorsa onu yapın, onunla savaşmayın diyebiliriz.