Kahvenin az bilinen zararı!

Bir fincanında 40 yıl hatır bulunan kahve, kemiklere aynı inceliği göstermiyor! Aşırı tüketiminde, kemik erimesine yakalanma riskini artırıyor.

Kahvenin az bilinen zararı!
Takvim'in haberine göre toplumda kemik erimesi olarak bilinen kemik erimesi, yani osteoporoz menopoz sonrası ortaya çıkıyor. 50 yaş ve üzeri her 3 kadından birinde görülüyor. Menopoz sonrası vücutta azalan kalsiyum miktarına bağlı olarak kemik dokularında kırılganlık meydana geliyor. Kadınlar, daha az kemik dokusuna sahip olduğundan erkeklere göre daha fazla risk taşıyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk, kadınların kabusu haline gelen bu rahatsızlıkla ilgili önemli bilgiler veriyor...

SAĞLIKLI BESLENİN...

Kemik erimesini önlemenin yolu, sağlıklı ve doğru beslenmekten geçiyor. Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından zengin olan besinlerin kemik yapısını güçlendirmeye fayda sağlıyor. Kemik erimesinden koruyan en önemli besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş gibi besinler de kemik erimesini korumak için tüketilmesi gereken besinler arasında bulunuyor.

SİNSİ İLERLER

Kemik erimesi, sessiz ve sinsi ilerliyor. Erken teşhis sayesinde tedavi edilebiliyor. Yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun ilaç tedavisiyle kemik kaybı yavaşlatılabiliyor. Kemik erimesinin tedavisinde erken tanı büyük önem taşıyor. Risk grubundaki hastaların kemik yoğunluğundaki değişimlerinin yılda bir kez kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca çocukluktan döneminden yeterli derecede alınan D vitamini ve kalsiyum kemik erimesini önlemenin başında geliyor.