Kalbe ameliyatsız müdahale devri

Çok yaşlı kişiler, akciğer, karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastaların aort kapağı TAVI yöntemi ile değiştiriliyor.

Kalbe ameliyatsız müdahale devri
Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ve ölümle bile sonuçlanabilen aort kapak hastalıklarında, açık kalp ameliyatı olamayan hastaların imdadına TAVI yöntemi yetişiyor. Kasıktan girilerek yapılan müdahale sayesinde yüksek riskli hastalarda, açık kalp ameliyatına gerek kalmadan aort kapakları değiştirilebiliyor.

Göğüs kafesi açılmadan, anesteziye gerek duyulmadan yapılan bu yöntemin, kalp kapak yapısının bozulması ve kireçlenmesi nedeniyle oluşan ciddi aort darlığı yaşayan hastalara uygulandığını söyleyen  Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “TAVI yöntemi; hastaya açık kalp ameliyatı yapılmadan, kasık atar damarından girerek, kateter yöntemi ile kalbe aort kapak takılması işlemidir. Özellikle çok yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş ve yeniden açık ameliyat yapılması risk taşıyan hastalarda uygulanmaktadır. Yaklaşık bir saat süren işlemden sonra 2-3 gün yoğum bakım süreci olur. Hasta 3 gün içinde taburcu edilir. 3-6 ay kan sulandırıcı kullanılması gerekir” dedi.