Kalbini seven domates yesin!..

Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın en önemli yolu sağlıklı beslenmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Serra Arslan, “Ülkemizde ölüm nedenlerinin ilk sırasında koroner kalp hastalığı geliyor. Erkekler için risk daha fazla” diyor. Yani siz siz olun kalbinize iyi bakın.

Kalbini seven domates yesin!..
Akşam'dan Emine Bıyık'ın haberine göre kalp hastalığından ölenlerin yaklaşık  yüzde 80’i 60 yaş üzerinde. 60 yaş altında yaklaşık her beş erkekten birinde hastalık görülürken, 17 kadından birinde hastalık ortaya çıkar. Bu farklılığın nedeni doğurganlık döneminde salgılanan östrojen hormonu.

Menopozla östrojenin kesilmesiyle cinsiyet farklılığı ortadan kalkıyor.  Erkekliğe özgü hormonlar ise LDL’yi (kötü kolesterol) yükseltip HDL’yi (iyi kolesterol) düşürerek, karında yağ birikimini arttırarak kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırıp pıhtılaşmayı aktif hale getirerek koroner hastalık riskini yükseltiyor. Araştırmalara göre aile geçmişinde kalp hastalığı bulunması, bireyin riskini yaklaşık yüzde 25 yükseltiyor. Peki ne yapacağız? Kalbimize iyi bakacağız… Bunun için işe spor ve yemek alışkanlıklarınızı değiştirerek başlayabilirsiniz.  Kalbinizin ‘iyi’ olmasını istiyorsanız; bel çevrenize dikkat edin. Haftada iki kez balık, haftada üç gün kuru fasulye ve nohut yiyin. Kırmızı renkli besinleri tercih edin.

- Tansiyonunuzu kontrol altına alın
- Şekeriniz varsa daha dikkatli olun
- Vitamin eksikliklerini hafife almayın

Bel çevresine Dikkat

- Egzersiz, şişmanlığın iyileştirilmesi, sigarasız ortam, balık tüketiminin artması ya da balık yağı alımı pıhtılaşma riskini azaltır.
- Bel çevresinin kadın için 80, erkek için 93 cm altında olması riski azaltır.
- Haftada 2 gün mutlaka balık yiyin.
- Haftanın 2 günü 1 porsiyon posa kaynağı kurubaklagil tüketin.
- Kırmızı besinleri tüketin. Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerde bulunan likopenin kalp hastalıklarını engelleyici etkisi üzerine birçok çalışma mevcuttur. Domates ve karpuz dışında greyfurt, kayısı, greyfurt, kavun, papaya ve kuşburnunda da bolca bulunur.
- Kahvaltıda yulafa yer açın. Kabuğu ayrılmamış tam buğday, çavdar, yulaf ununun posa içeriği bakımından, kalp hastalıklarından koruyucu etkisi mevcuttur.

TÜYOLAR

- Margarin yerine zeytinyağı
- Az yağlı süt tercih edin
- Bol su - az tuz
- Posalı yiyecekler can simidi
- Sigaradan dost olmaz
- Depresyon kalbi vuruyor