Kalp-damar hastaları bu uyarılara dikkat!

Vü­cut ısı­sı art­tı­ğında, ısı­yı dü­şür­mek için vü­cut yü­ze­yi­ne ya­kın atar­da­mar­lar ge­niş­li­yor ve kan do­la­şı­mı ar­tı­yor. Ama, bu­nun müm­kün ola­bil­me­si için kal­bi­mi­zin da­ha hız­lı ça­lış­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu da kal­bi­mi­zin yü­kü­nün art­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor.

Kalp-damar hastaları bu uyarılara dikkat!
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre aşı­rı sı­cak­lar­da vü­cut ısı­sı dü­şü­rü­le­mez­se, sı­cak yor­gun­lu­ğu, hat­ta sı­cak çarp­ma­sı or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor.

Sı­cak yor­gun­lu­ğu ve çarp­ma­sı sağ­lık­lı ki­şi­ler­de de ola­bil­mek­le bir­lik­te, kalp has­ta­la­rın­da da­ha sık gö­rü­lü­yor. Çün­kü, vü­cu­dun so­ğu­ma­sı, an­cak kalp hı­zı­nın ar­tı­şıy­la müm­kün ola­bi­li­yor. Kalp has­ta­la­rı­nın kal­bi bu du­ru­ma zor ayak uy­du­ra­bi­li­yor. So­nuç­ta, sı­cak yor­gun­lu­ğu ve çarp­ma­sı, ör­ne­ğin kalp kri­zi­ne ne­den ola­rak, kalp has­ta­la­rın­da ölüm­cül bi­le ola­bi­li­yor. Acı­ba­dem In­ter­na­ti­onal Has­ta­ne­si Kar­di­yo­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Tay­fun Açıl, aşı­rı sı­cak­lar­da kalp has­ta­la­rı­nın ya­şam­la­rı­nı kur­ta­ran 6 püf nok­ta­sı­nı an­lat­tı:

Vü­cut ısı­sı­nı dü­şür­mek için so­ğuk çor­ba

Ye­mek ye­dik­ten son­ra do­la­şım­da­ki ka­nın önem­li bir mik­ta­rı sin­di­rim sis­te­miy­le il­gi­li or­gan­la­rı kan­lan­ma­sı için kul­la­nı­lı­yor. Bu ne­den­le, sı­cak ha­va­lar­da, sin­di­ri­mi ko­lay olan gı­da­lar tü­ke­til­me­li ki do­la­şım­da­ki ka­nın ço­ğu sin­di­rim için kul­la­nıl­ma­sın. So­ğuk ha­zır­la­nan ve tü­ke­ti­len çor­ba­lar da vü­cut ısı­nın dü­şü­rül­me­si­ne yar­dım­cı. Pi­şir­me usu­lü ola­rak da haş­la­ma, bu­ğu­la­ma ve ız­ga­ra ter­cih edil­me­li.

Evde ısı düzeyini ayarlayın

Özel­lik­le kalp has­ta­la­rı­nın ev­le­rin­de en uy­gun ısı olan 18-21 derece­yi sağ­la­ya­bil­me­le­ri için mut­la­ka kli­ma­lar­dan fay­da­lan­ma­la­rı ge­re­ki­yor. Sı­cak ha­va­lar­da se­rin olan ta­til yer­le­ri (örn. yük­sek ra­kım­lı yer­ler) ter­cih edil­me­li. Alış­ve­riş için de nis­pe­ten da­ha se­rin olan alış­ve­riş mer­kez­le­ri­ne gi­dil­me­li.

İlaçlar mutlaka hekimin kontrolü altında olmalı

Di­üre­tik ve be­ta blo­kör özel­li­ğe sa­hip ilaç­lar mut­la­ka dok­tor bil­gi­si da­hi­lin­de kul­la­nıl­ma­lı. Sı­cak ha­va­lar­da sod­yum ile po­tas­yum gi­bi su ve elek­tro­lit­le­rin kay­bı faz­la olu­yor. Bu ne­den­le ilaç­lar mut­la­ka he­kim kon­tro­lün­de alın­ma­lı, sı­cak ha­va­lar­da su ve elek­tro­lit kay­bı­nı ön­le­mek ama­cıy­la bol su içil­me­li ve elek­tro­lit kay­bı­nın du­ru­mu­na gö­re po­tas­yum­dan zen­gin mey­ve­ler tü­ke­til­me­li.

Tuz ile şeker miktarlarına dikkat

Ye­ter­li mik­tar­da su iç­mez­sek kal­bi­miz da­ha hız­lı ve güç­lü at­mak zo­run­da ka­lır. Bu da özel­lik­le kalp has­ta­la­rın­da, kal­be ila­ve yük an­la­mı­na ge­li­yor. Bu­nun ya­nı sı­ra tan­si­yon dü­şük­lü­ğü olu­şa­bi­li­yor. Bu ne­den­le bey­nin kan­lan­ma­sı be­lir­gin de­re­ce­de aza­lır­sa, ba­yıl­ma gö­rü­le­bi­li­yor.

Sı­vı ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­mak için en ide­ali su ol­mak­la be­ra­ber, ay­ran ve ta­ze sı­kıl­mış mey­ve su­la­rı da ter­cih edi­le­bi­lir. An­cak, bun­la­rın mik­ta­rı­nı be­lir­ler­ken, ih­ti­va et­tik­le­ri tuz ve şe­ker mik­tar­la­rı­na mut­la­ka dik­kat et­me­li.

Spor yaparken su şart

Kalp has­ta­la­rı ya­zın da mut­la­ka eg­zer­siz yap­ma­lı. En iyi­si ise ev, ka­pa­lı ve ha­va­lan­dır­ma­sı iyi olan spor sa­lon­la­rı ve­ya spor ya­pı­la­bi­le­cek ha­vuz­lar. Özel­lik­le sı­cak ha­va­lar­da spor es­na­sın­da su tü­ke­til­me­si de çok önem­li. Kalp has­ta­la­rı, bu nok­ta­la­ra dik­kat et­mez­ler­se, sı­cak ha­va­lar­da spor ya­par­ken do­la­şım sis­tem­le­ri et­ki­le­ne­bi­li­yor ve ba­yıl­ma, ri­tim bo­zuk­lu­ğu ve kalp kri­zi gi­bi cid­di tab­lo­lar or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor.

Aniden havuza veya denize atlamamalı

Sı­cak ha­va­lar­da uzun sü­re dış or­tam­da bu­lu­nup son­ra ani­den so­ğuk su­ya at­la­ma (ha­vuz, de­niz vs.) so­nu­cun­da ölüm­cül ri­tim bo­zuk­luk­la­rı olu­şa­bi­li­yor. Çün­kü vü­cut ısı­sı art­tı­ğın­da vü­cut yü­ze­yi­ne ya­kın atar­da­mar­lar ge­niş­li­yor. Ani­den so­ğuk su­ya at­lan­dı­ğın­da ise bu da­mar­lar ani­den bü­zü­şü­yor.

Özel­lik­le, vü­cut ısı­sıy­la su ısı­sı ara­sın­da­ki fark çok ol­du­ğun­da, oto­nom si­nir sis­te­mi kan do­la­şı­mı­nı so­ğuk or­ta­ma gö­re ayar­la­ya­mı­yor ve bu ne­den­le ölüm­cül ola­bi­le­cek ri­tim bo­zuk­luk­la­rı ge­li­şe­bi­li­yor. Kalp has­ta­la­rın­da bu risk da­ha da yük­sek olu­yor. Bu ne­den­le su­yun ısı­sı­na vü­cu­du alış­tı­ra alış­tı­ra su­ya gir­mek ge­re­ki­yor.