Kamera 19 Haziran’da karardı!

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi Akıncı Hava Üssü’ndeki güvenlik kameralarının 19 Haziran’dan itibaren devre dışı bırakıldığı ortaya çıktı.

Kamera 19 Haziran’da karardı!
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre 19 Haziran’dan 15 Temmuz’a kadar üsse kimlerin geldiği ile darbe girişimi sırasında ve öncesindeki faaliyetlere ilişkin kritik görüntülere ulaşılamadı.

Firari imam Adil Öksüz’ün 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde karargah olarak kullanılan 143. Filo’nun arkasındaki bir toplantı odasından ihanet girişimini yönettiği anlaşıldı. Öksüz ve diğer sivil imamların, kameraların çalışmadığı tarihlerde Akıncı Üssü’ne gelerek darbe toplantıları yapmış olabileceği değerlendiriliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Başkent'e bomba yağdıran F-16 savaş uçaklarının havalandığı, derdest edilen komutanların rehin tutulduğu ve darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Hava Üssü'ne ilişkin soruşturmasında önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Ankara Savcısı Ramazan Dinç'in yürüttüğü Akıncı Hava Üssü soruşturmasında sona gelindi. Önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen yaklaşık 5 bin sayfalık iddianamede, 15 Temmuz gecesi Akıncı'da yaşananlar olarak anlatılacak.

PLANLAMA ÖZTÜRK'TEN

Darbe girişiminin Hava Kuvvetleri ayağına ilişkin planlamaların Akıncı Üssü'nde, şüpheliler eski YAŞ Üyesi Akın Öztürk, Akıncı 4. Hava Jet Üs Komutanı Hakan Evrim, eski Çiğli 2. Ana Jet Hava Üs Komutanı Kubilay Selçuk ve Akıncı Harekat Komutanı Ahmet Özçetin tarafından yapıldığı belirlendi.

Darbe girişiminin “16 Temmuz saat 03.00" olarak belirlenmesinin ardından ise Akıncı'daki hazırlık faaliyetlerinin kayıt altına alınmaması için güvenlik kameralarının devre dışı bırakıldığı öğrenildi. Cuntacıların bu kapsamda, 19 Haziran'dan itibaren Akıncı Üssü'ndeki tüm kameraları kapattığı ortaya çıkarıldı.

GÖRÜNTÜLERE ULAŞILAMADI

Üssün nizamiye kameralarının da devre dışı olduğu, bu nedenle 19 Haziran'dan sonra üsse gelenlerin görüntülerine ulaşılamadığı belirtildi. Teröristbaşı Fetullah Gülen'den darbe talimatı aldıktan sonra üst düzey komutanlarla toplantılar yapan ve 27 Aralık 2015 ile 13 Temmuz 2016 tarihleri arasında Ankara'ya geldiği belirlenen Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz'ün ve diğer sivil imamların kameraların devre dışı bırakıldığı 19 Haziran'dan sonra üsse giderek darbe toplantısı yapmış olabileceği belirtiliyor. Kameralar kapatıldığı için 15 Temmuz gecesi F-16 uçaklarına yapılan hazırlıklar ve cuntacıların faaliyetlerine ilişkin görüntülere de uluşılamadı.

SADECE 143. FİLO'DA KAYIT

Öksüz'ün Akıncı'da gözaltı görüntüsü dışında bir görüntüsüne ulaşılamadığı öğrenildi. Nedeninin ise kameraların devre dışı bırakılması gösterildi. Darbecilerin bir tek karargah olarak kullanılan 143. Filo içerisindeki kameraları devre dışı bırakmadığı belirlendi. Ancak Öksüz'ün kameraların aktif olduğu filonun içine ise hiç girmediği, bu nedenle de kameralara takılmadığı kaydedildi.

Arka odadan darbe planı

Soruşturmada, kameralara yakalanmayan Adil Öksüz'ün darbe faaliyetlerini 143. Filo'nun arka tarafında bulunan bir toplantı salonundan yönettiği ortaya çıkarıldı. Öksüz, Eskişehir'den havalanan uçakların bombaladığı Akıncı Üssü'nde 16 Temmuz sabahı yakalanmış, daha sonra da serbest bırakılmıştı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalayan cuntacı pilot Müslim M., ifadesinde Öksüz'le ilgili şunları kaydetmişti: “...Koordinatları belirlerken Ahmet Özçetin Albay 143. Filodan birilerine soruyordu, onlar da bildiriyordu. Biz de bu hedeflerin koordinatlarını belirliyorduk. Darbeden sonra yakalanıp cezaevine gittiğimizde yüzbaşı Mete Kaygusuz ile yaptığım konuşmada bana Adil Öksüz'ün de orada olduğunu söyledi."