Kamudan tam 15 bin 726 kişiye ihraç!

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameler kapsamında kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında toplam 15 bin 726 kamu çalışanı meslekten ihraç edildi. Emniyetten 7 bin 586 kişi, ordudan da 2 bin 391 kişi atıldı.

Kamudan tam 15 bin 726 kişiye ihraç!
Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan ve Haluk Karakaya'nın haberine göre olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan iki yeni Kanun Hükmündeki Kararname (KHK), Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK'nın işbirlikçilerine uzandı. Kuvvet komutanlıklarından Jandarma'ya, Emniyet'ten bakanlıklara, güvenlik birimlerinden sağlığa, akademik camiadan yargıya kadar birçok kurumdan binlerce kamu çalışanı meslekten ihraç edildi. Kararnamelerle, güvenlik korucuları, bordo bereliler, günübirlik evler gibi birçok konuda da düzenlemeler yapıldı.

EN ÇOK EMNİYETTEN ATILDI

OHAL kapsamında çıkarılan 677 ve 678 sayılı KHK'lar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 677 sayılı KHK'ya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarda görev yapan 15 bin 726 kamu çalışanı hakkında ihraç kararı verildi. Aynı KHK kapsamında daha önce meslekten ihraç edilen 157 kişi ise görevlerine iade edildi. Milli Güvenlik Kurulunca (MGK) devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğu tespit edilen 550 dernek, 19 özel sağlık kuruluşu ve 9 basın yayın kuruluşu da kapatıldı.

BAKANLIKLARDAN DA İHRAÇ VAR

Emniyet Genel Müdürlüğünden 1. Sınıf Emniyet Müdürlerinin de aralarında bulunduğu 7 bin 586 kişi görevden ihraç edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığında bin 259, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 391, Hava Kuvvetleri Komutanlığında 338, Jandarma Genel Komutanlığında ise 403 askeri personel hakkında aynı işlem yapıldı.

O BİNBAŞI DA ATILDI

İhraç edilenler arasında 15 Temmuz gecesi Tekirdağ'da görevli olmasına rağmen Ankara'da Genelkurmay Karargahı'na girmeye çalışan halka, sivil kıyafetli olarak ateş açan binbaşı Gökhan Balcı da yer aldı. Yine FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Hava Harp Akademisi öğrencisi yüzbaşı ve üsteğmenler de ihraç edilenler arasında.

İÇİŞLERİ'NDEN 2696 KİŞİ

Emniyet Genel Müdürlüğü ve TSK'nın yanı sıra bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında da meslekten ihraç kararları alındı. İçişleri Bakanlığı ve bağlı kurumlarında 2 bin 696, Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) bin 184, Sağlık Bakanlığında 752, Maliye Bakanlığında 526, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 131, Milli Eğitim Bakanlığında 119, Diyanet İşleri Başkanlığında 94, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 73, Orman ve Su İşleri Bakanlığında 52, TRT'de 45, Milli Savunma Bakanlığında 23, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda (HSYK) 15, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) 14, Gençlik ve Spor Bakanlığında 13, Kültür ve Turizm Bakanlığında 11, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansında (TİKA) bir olmak üzere toplam 5 bin 749 kamu çalışanı görevinden ihraç edildi.

KPSS DAHİSİ DE İHRAÇ EDİLDİ

17 Aralık komplosunu kuran ekipten Başkomiser İsmail Arpacı'nın eşi Ayşe Arpacı da ihraç edilenler arasında. 2010 KPSS'sinde Eğitim Bilimleri'nden 120 soruda 117 doğru yapan Arpacı, KPSS dahisi olarak biliniyordu. Şubat 2011'de TRT'ye memur olarak atanan Arpacı, 677 sayılı KHK ile ihraç edildi. Eski Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile Denizli'deki FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan eski İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Şube Müdürü Adem Oklu da ihraç edilenler arasında yer aldı.

Müdürler atıldı!

KHK ile 7 bin 586 emniyet mensubunun meslekle ilişiği kesildi. İhraç edilenlerin 5'i 1. sınıf, 7'si 2. sınıf, 55'i 3. sınıf, 199'u 4. sınıf olmak üzere toplam 266'sı emniyet müdürü, 178'i emniyet amiri, 51'i başkomiser, 477'i komiser, bin 550'si komiser yardımcısı, 195'i başpolis, 4 bin 778'i polis, 4'ü bekçi, 87'si ise sivil personel. İhraç edilenler arasında eski Havacılık Daire Başkanı Hüseyin Başak, eski Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç de yer aldı. Başak, Polis Bakım ve Yardım Sandığı bünyesindeki bir binanın FETÖ/PDY'ye bağlı bir derneğe usulsüz kiralanması gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında İzmir'de tutuklanmıştı. Yüzgüleç ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile onaylanan kararname ile 26 Ekim 2016'da Dış İlişkiler Daire Başkanlığı görevinden alınarak polis başmüfettişliğine atanmıştı. İhraç edilen 1. sınıf diğer 3 emniyet müdüründen Niyazi Uğur Bilecik ve Tamer Dönmez'in İzmir'de, Ramazan Kara'nın ise Ankara'da polis başmüfettişi olarak görev yaptığı öğrenildi.

191 polis şefi emekli edildi

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), teşkilatta görevli 191 müdür ve amiri emekliye sevk etti. Emekli edilen personelden 112'si emniyet müdürü, 79'u ise emniyet amiri rütbesinde. EGM'nin ilgili kurulları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, 25 birinci sınıf, bir ikinci sınıf, 63 üçüncü sınıf, 23 dördüncü sınıf emniyet müdürü ile 79 emniyet amirinin emekliliğe sevk edilmesine ilişkin karar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Aynı karar kapsamında, 212 üçüncü sınıf emniyet müdürü ikinci sınıf rütbesine, 275 dördüncü sınıf emniyet müdürü üçüncü sınıf rütbesine, 292 emniyet amiri de dördüncü sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi etti. Yayımlanan kararlara göre ayrıca 116 başkomiser emniyet amirliği rütbesine, 94 komiser başkomiserlik rütbesine ve 276 komiser yardımcısı komiserlik rütbesine terfi ettirildi. Açıklamada personelin, terfilere ilişkin bilgileri PolNet internet sayfasından kullanıcı adı ve şifrelerini girerek öğrenebilecekleri belirtildi.

Günübirlik evlerde kimlik zorunluluğu

678 sayılı KHK ile, hem terörle hem de fuhuşla mücadele konusunda önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda günübirlik ev kiralayanlara “kimlik bildirimi” zorunlu hale geldi. Özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri gibi, günübirlik ev kiralamalarında da, tüm kayıtlar bilgisayarda günü gününe tutulacak. Genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak, mevcut bilgi, belge ve kayıtlar anlık olarak bildirilecek. Bağlanmayanlara, mülki idare amirlerince 10 bin lira ceza verilecek. Anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara da 5 bin lira idari para cezası öngörüldü. Fiiller tekrarlanırsa, işletme ruhsatları iptal edilecek. Cezaların da bir ay içinde ödenmesi şartı konuldu. Bu tesisler, iki ay içinde gerekli işlemleri tamamlamakla yükümlü tutuldu.

Siber önlem

Siber tehdit konusunda da önlem alındı. Emniyet Müdürlüğü, adli süreçlerin hızlandırılması amacıyla siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizliği yaşarsa, ihtiyaç duyulan teknik personeli, hizmet alımı yoluyla temin edebilecek.

550 dernek kapatıldı

677 sayılı KHK ile “terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan” 550 dernek, 9 basın yayın kuruluşu ve 19 özel sağlık kuruluşu kapatıldı. 677 sayılı KHK ile hakkında işlem yapılan 550 dernekten 375'i kapatıldı. 175 dernek ve 18 vakfın ise faaliyetlerine devam etmesine karar verildi. Yeniden açılan dernekler arasında Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği, Türk Romen Dostluk Derneği, Mobbing İle Mücadele Derneği, Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu da bulunuyor.

157 memura iade

Daha önce yayımlanan KHK'lar ile ihraç edilen 157 kişi görevlerine iade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığında 36, Sosyal Güvenlik Kurumunda 41, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 10, Sağlık Bakanlığında 18, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında 31 kişi iade edilenler arasında yer aldı.