Kanada'da şok eden silahlı saldırı!

Kanada Parlamentosu, Başbakan Stephen Herper lideri olduğu Muhafazakâr Parti’den milletvekilleriyle toplantı halindeyken silahlı saldırının hedefi oldu.

Kanada'da şok eden silahlı saldırı!
Hürriyet'te yer alan habere göre Parlamento Binası yakınındaki, Ulusal Savaş Anıtı’nda nöbet tutan bir asker silahlı saldırıda yaşamını yitirirken, tanıklar silahlı bir saldırganın parlamento binası içine girmesinin ardından ‘en az 30 el’ ateş edildiğini belirtiyorlar.  Parlamentoya giren silahlı saldırgan öldürülürken, polis yetkilileri, her iki saldırının farklı kişilerce yapılmış olma ihtimalini dışlamıyor. Maliye Bakanı Tony Clement çatışma seslerinin Herper’in toplantı yaptığı odanın hemen dışından geldiğini söyledi. Herper’in daha sonra güvenli bir bölgeye götürüldüğü belirtilirken, polis parlamento binasının bulunduğu alanı kapattı.

Öte yandan ABD’yle Kanada’nın müşterek hava savunma komutanlığı NORAD alarma geçirildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama da Herper’i arayarak ‘yardıma hazır olduklarını’ ilettiği belirtildi. Pazartesi Montreal yakınlarında bir saldırgan arabasıyla iki Kanadalı askere çarpmış, bir asker hayatını kaybetmişti. Martin Rouleau Couture adlı saldırganın geçen temmuzda gözaltına alındığı ama delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Kanada emniyetinden bir yetkili, Couture’un gözaltına alındığında Türkiye’ye gitmek üzere olduğunu söyledi. Olay üzerine ülkedeki terör tehdidi seviyesi düşükten orta dereceye çıkarılmıştı.

Yüksek riskli yolcu

Kanada polisi, parlamento binasındaki saldırıyı düzenleyenin 25 yaşındaik Michael Zehaf-Bibeau olduğunu düşünüyor. Uyuşturucudan sabıkası bulunan Zehaf-Bibeau, daha sonra Müslüman olmuştu. Pazartesi günü de Montreal yakınlarında bir saldırgan arabasıyla iki Kanadalı askere çarpmış, bir asker hayatını kaybetmişti.

Martin Rouleau Couture adlı saldırganın geçen temmuzda gözaltına alındığı ama delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Kanada emniyetinden bir yetkili, Couture’un gözaltına alındığında Türkiye’ye gitmek üzere olduğunu söyledi. Kanada polisi, saldırılardan önce hem Zehaf-Bibeau hem de Couture’yi ‘Yüksek riskli yolcu’ olarak görüyordu. Bu tanım, yurt dışına çıkarak suça karışma ihtimali yüksek kişiler için kullanılıyor. Son saldırı dalgasının Kanada’nın IŞİD’e karşı ABD liderliğindeki koalisyona katılacağını açıklamasının ardından gelmesi, ‘terör saldırısı’ ihtimalini güçlendiriyor.