Kepçe kulaklara veda!

Kulak estetiği nedir? Kime, ne amaçla ve ne zaman yapılır?...

Kepçe kulaklara veda!
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Kulak denildiğinde aklımıza önce işitme fonksiyonu gelir. Çoğumuz kulağı estetik kavramıyla yan yana düşünmeyiz. Tabii kepçe kulak değilsek... Özellikle çoçuklarda önemli psikolojik sorunlar yaratabilecek bu sorunun çözümü çok basit. Peki, kulak estetiği nedir? Kime, ne amaçla ve ne zaman yapılır?

6 YAŞA KADAR BEKLENMELİ

Anne karnında başlayan kulak gelişimi çeşitli aşamalarda aksaklığa uğrayabiliyor. Bu gelişimsel bozukluklarda kendisini kimi estetik bozukluklarla gösteriyor. Doğum esnasında bu bozukluklar belli oranda belli olur ancak bebeğin büyümesiyle daha da belirgin hale gelir. Kulak gelişiminin yüzda 90'lık kısmını 6 yaşa kadar tamamlar. Bu nedenle herhangi bir kulak estetik ameliyatı için altı yaşa kadar beklemek uygundur. Çocukluk çağında yapılabilen bir ameliyat olmasına rağmen bu ameliyatların çoğu erişkin yaşta yapılmaktadır.

EN SIK GÖRÜLEN KEPÇE KULAK

Kadın ve erkeklerde en sık görülen kulak bozukluğu kepçe kulak deformitesidir. Kulakların başımızdan ayrık durduğu bu durum okul çağındaki çocukların arkadaşları tarafından alay konusu yapılmasına neden olur. Erkeklerde saçların kısa olması veya yaşla saçların dökülmesi nedeniyle belirgin olan kepçe kulak kadınlarda ise kısa saç kullanımında veya saçları toplayarak kullanmada çekincelere neden olur.

BİR SAATLİK OPERASYONLA DÜZELİR

Çocukluk çağında uyutularak yapılan estetik kulak ameliyatları yetişkinlerde lokal anesteziyle yapılır. Bir saatlik bir operasyonla kulak şeklinin kolayca düzeltilebildiği kepçe kulak ameliyatları tamamen kulak arkasından yapıldığı için görünür bir iz bırakmaz. Kısa bir iyileşmeyle 3-4 gün içerisinde okula veya normal hayata dönüş mümkündür. Kepçe kulak dışında da bir takım kulak şekil bozuklukları görülebilir. Bunlar arasında kulağın yuvarlaklığını kaybederek sivrileştiği durumlar en sık görülendir. Doğumsal ortaya çıkan bu durumlarda da 6 yaştan itibaren kulak kıkırdağını şekillendirici ameliyatlar yapılarak en doğal görüntü elde edilir.

AĞIR KÜPELERE DİKKAT!

Kulak bozuklukları sadece kendisini doğumsal durumlarda ortaya koymaz. Kimi zaman yaşlanma veya yanlış aksesuar kullanımıyla da kulaklarda şekil bozukluğu meydana gelir. Ağır küpe kullanımı hem kulak memesinde sarkma ve uzamaya hem de kulak deliğinin genişleyerek kimi zaman yırtılmasına neden olur. Lokal anesteziyle bu yırtıklara müdahale edilerek küpe deliği kapatılır, ardından iyileşme tamamlandıktan sonra, bir iki aylık süre sonrasında tekrar küpe deliği oluşturulur.

Bölgesel uyuşturmayla yapılır, iyileşme süreci hızlıdır.

Kulaklarımız yaşla büyüyor mu?

Yaşlandıkça yerçekimin etkisi, elastikiyet kaybı ve kadınlarda ağır küpelerin de esnetme özellikleriyle kulaklarımızda büyüme ve sarkma ortaya çıkar. Yüzümüzün estetik oranları açısından ne zaman bu büyüme dikkati çeker hale gelirse, kulak küçültücü ameliyatlar planlanır. Bu ameliyatlar da bölgesel uyuşturmayla yapılabilir. Özellikle kulak memesinden hilal şeklinde deri ve yumuşak doku alınarak yapılan bu girişimlerde hem kulak memesi küçültülmüş olur hem de kulak boyu kısaltılmış olur. Tek başına yapıldığı gibi yüz germe ameliyatları sırasında da çok sık başvurulan bu girişimler hızlı iyileşme süreçleriyle özellikle kadınların tercih ettiği bir uygulamadır.

(Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım