Kerem'in hayatı 'o ilaca' bağlı

Türkiye'de spinal müsküler atrofi (SMA) hastası çocukların annelerinin "yaşam nöbeti" sürerken, deneysel aşamadayken 6 hasta üzerinde başarılı sonuçlar alınan ilaç umut oldu.

Kerem'in hayatı 'o ilaca' bağlı
Yeni Asır'da yer alan habere göre Uşak'ta boynundan aşağısı tutmayan ve solunum cihazına bağlı yaşayan SMA hastası Fatmagül'ün (3) başında "yaşam nöbeti" tutan anne Hatice Koç'un ardından İzmirli Fatma Korkmaz da ilacın 5.5 aylık oğlu için temin edilmesi amacıyla kampanya başlattı.

220 HASTADA DENENDİ

İzmir'de yaşayan Korkmaz ailesinin bebekleri Kerem 5,5 ay önce dünyaya geldi. İlk çocuklarını kucağına alan ailenin mutluluğu, oğullarının rahatsızlığının fark edilmesiyle kısa sürdü. Ailenin sol kolunu hareket ettirmediği fark ederek 2 ay önce hastaneye götürdüğü Kerem'e omurilikte yer alan ve kasların hareketinden sorumlu bazı hücrelerin tutulması olarak tanımlanan SMA hastalığı teşhisi konuldu. Bir süre sonra nefes de alamamaya başlayan Kerem bebek, EÜ Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altına alındı. Oğlunun başında gündüzleri aralıksız nöbet tutan Fatma Korkmaz, geceleri arabada uyuyor. Anne Korkmaz'ın tek umudu, yeni geliştirilen ve Türkiye'nin de dahil olduğu uluslararası proje kapsamında 220 hastada deneme çalışmaları devam eden ilacın Kerem için de temin edilmesi.

DÖRT BEŞİK BEKLİYOR!

Oğlunun tedavisi için sosyal medyada hesap açıp kampanya başlatan anne Korkmaz, "Para istemiyorum, ilaç istiyorum" dedi. Korkmaz, tek taleplerinin deneysel aşamadaki ilacın bir an önce hem oğlu hem de onun gibiler için temin edilmesi olduğunu dile getirerek "Dört beşik aldım oğluma daha odasına koyamadım, çok özendim. Çocuğum bana, ben ona doymadım" diye konuştu.

14 ÜLKEDE KULLANILDI

Deneysel ilaç bugüne kadar 14 ülkede kullanıldı. Türkiye'de ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Haluk Topaloğlu liderliğindeki heyet, ilacı 6 hasta üzerinde denedi ve başarılı sonuçlar aldı. Deneysel tedavi sürecinde ilacın ilk 3 aşaması tamamlandı. İlacın 4. aşamasının ise yaklaşık 1 yıl süreceği öğrenildi.

Kerem'in hayatı 'o ilaca' bağlı