Khorenyan Ermeni İlkokulu binası kurtulmayı bekliyor

İstanbul Fatih’teki tarihi Khorenyan Ermeni İlkokulu binası, kurtarılmayı bekliyor. Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi’nin yanındaki taş binada 1821’de eğitim öğretime açılan tarihi ilkokul, çeyrek yüzyıldır virane halde ayakta durmaya çalışıyor.

Khorenyan Ermeni İlkokulu binası kurtulmayı bekliyor
Vatan Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre duvarlarında çatlaklar oluşan, içerisi çöplüğe dönen tarihi eser, evsizlerin mekanı haline gelirken, restorasyon projesine onay çıkması durumunda otel olacak. Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi bünyesinde, 1821 yılında inşa edilen Khorenyan Ermeni İlkokulu’nda, 1920’lerde 550 öğrenci eğitim görüyordu. Okul, 1925’te çıkan yangının ardından faaliyetine bir süre kilisenin bahçesindeki ruhban okulunun ahşap binasında devam etmek durumunda kaldı.

Yangından sonra boşaltılan okul binası, sonrasında şahıslara kiralanırken, bu kez tütün fabrikası olarak kullanılmaya başlandı. 1990’ların başında sabun fabrikasına dönüştürülen tarihi bina, 1994’te çıkan yangının ardından tamamen kullanılmaz duruma geldi. Harabeye dönen okul, dört yıl önce Ermeni Vakfı yöneticileri tarafından otel yapmak isteyen özel bir şirkete kiralandı. Birinci derece tarihi eser statüsündeki binanın restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fatih Belediyesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan başvuru yapılsa da, bir yanıt gelmediği ortaya çıktı.

Khorenyan Ermeni İlkokulu binası kurtulmayı bekliyor

‘Amaç gelir sağlamak’

Balat Surp Hıreşdagabet Ermeni Kilisesi Khorenyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı İkinci Başkanı Aram Kuran, tarihi binanın akıbeti konusunda, “Uygun şartların haiz olduğunu düşündüğümüz özel bir işletmeye tarihi binayı 18 yıllığına kiraladık. Restore ederek, otel yapmak istiyorlar. Birinci derece tarihi eser statüsünde olan bina için gelecek izin bekleniyor. Başvurunun üzerinden dört yıl geçti. Temennimiz restorasyon izinlerinin bir an önce çıkarak, hem Türk ekonomisine hem de vakfımıza gelir sağlaması” dedi.