Kıbrıs'taki kürtaj skandalında 5 anne Türkiye’den

KKTC’de 10 haftayı geçen gebeliklerde yasadışı kürtaja ilişkin davada, gömülü bulunan ve 8.5 aylıkken alındığı belirlenen bebek ile 5 fetüsün annelerinin Türkiye’de yaşadığı tespit edildi.

Kıbrıs'taki kürtaj skandalında 5 anne Türkiye’den
Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sarsan yasadışı kürtaj skandalında, 6 sanığın yargılandığı davaya bugün devam edilecek.

Girne kentindeki Tüp Bebek Merkezi Ada Hospital’de 10 haftayı geçen bazı gebeliklerin sonlandırılmasıyla ilgili Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasına, KKTC’de devlet hastanesinde Adli Tıp Uzmanı olarak çalışan İdris Deniz’in ifadeleri damga vurmuştu.

Deniz’in tüyler ürperten ifadelerinde, 6 fetüs arasındaki 8 buçuk aylık kız bebeğin 2 kilo ağırlığında, 44 santim boyunda olduğu yer almıştı.

SAVCI HABERTÜRK’E KONUŞTU

Ada Tüp Bebek Merkezi’nde çalışan doktorlar Fahri Karagözlü, Rasiha Serdaroğlu, Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek ile ebe Ayşegül İşbilen ve emekli hemşire Taner Okburan’ın tutuklu yargılanmaları devam ederken, savcı Erdinç Akyener, Habertürk’le önemli bilgiler paylaştı.

Henüz sanıkların itirafta bulunmadığını açıklayan savcı Erdinç Akyener, fetüslerin anneleriyle ilgili tespitlerini şöyle aktardı:

TÜRKİYE’DE ALDIRABİLİRDİ

“8.5 aylık kız bebekte anestezi maddesi tespit edildi. Bunu İstanbul Adli Tıp Kurumu söyledi. Muhtemelen anneye sezaryen sırasında verilen anestezi kordon bağından çocuğa geçti.

Bebeğin annesi Türkiye’den. Bu bebeğin annesiyle merkezin hemşiresi konuştu, ‘Neden aldırdınız?’ sorusuna ‘Karnımda öldü’ yanıtını verdi. Buna inanmıyoruz. Çünkü ölü bebeği Türkiye’de de aldırabilirdi, buna bir engel yok.”


BİR ANNE KKTC’DE

“Şu an 6 fetüsten birinin annesini bulduk KKTC’de. 5 anneyi arıyoruz” diyen savcı Akyener, şöyle devam etti: “Şüphelendiğimiz 10 kişiyi Türkiye’ye bildirdik. Bu kişiler 2014’den sonra KKTC’ye giriş yapıp, bir-iki gün sonra yine Türkiye’ye dönmüş. Şüpheli telefon mesajları var. 10 kadının DNA’sını fetüs DNA’ları ile karşılaştıracaktık. Ancak ifade vermeyi kabul etmediler.

Türkiye’den iade istemeye hakkımız yok, Bakırköy Savcılığı da işlem yapmadı. Kıbrıs’ta tutuklu olan 8 sanığın yargılamalarını bitirince sıra, yasadışı kürtaj yapılan annelere gelecek.

Annelerin tespiti konusunda sanıklar itirafta bulunmadı. Doktor Fahri Karagözlü çok iyi bir hekim ancak parayı çok seviyor. Bu nedenle o da itiraf aşamasına geçemedi.”