Kıdem tazminatına dörtlü güvence

Bu hafta kıdem tazminatı taslağı sendikalarla paylaşılacak. Çalışma Bakanı, sistemin 4 ilkesini açıkladı: Alın teri korunacak, para güvende tutulacak, çalışan birikimi görecek, sürdürülebilirlik sağlanacak.

Kıdem tazminatına dörtlü güvence
Takvim'de yer alan habere göre her çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için yapılan çalışmalarda önemli viraja girildi. Fon sistemi getiren taslak, ilk kez işçi ve işveren sendikalarıyla paylaşılacak.

Sendikalarla görüşmelerin bu hafta başlaması bekleniyor. Kıdem tazminatında yeni sistem sosyal taraflarla uzlaşılarak hayata geçirilecek ve 4 temel ilkeye dayanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Alın terinin hakkının korunması birinci önceliğimiz. İki, güvenceli bir sistem olmalı, yani çalışan kardeşimizin alın terinin hakkının emin bir elde olması, üçüncüsü şeffaf olması, görebilmesi. Dört, sürdürülebilir olması. Bu dört temel ilkeyi merkeze alacağız" dedi.

Hazırladıkları taslağın henüz herhangi bir paydaşla paylaşılmadığını belirten Müezzinoğlu, bu haftadan itibaren görüşmelere başlanacağını kaydetti. Müezzinoğlu, "Alın terinin hakkını koruyacak, güçlü şeffaf, sürdürülebilir, hakkaniyetli bir sistemi paydaşlarımızla uzlaşı içerisinde şekillendireceğiz" ifadesini kullandı.