Kılıçdaroğlu, Aziz Kocaoğlu'nu aday yapacak mı?

CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun aklındaki isim olduğu belirtilen Soyer’in adaylığında ısrar edebileceğini ya da tüm tarafların uzlaşmasını sağlayacak yeni isme yönelebileceği ama Kocaoğlu’nu yeniden aday yapmak gibi üçüncü bir seçeneği düşünmediğini söyledi...

Kılıçdaroğlu, Aziz Kocaoğlu'nu aday yapacak mı?
Milliyet Gazetesi'nden Şevket Yaman'ın haberine göre yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdüren CHP’de gözler İzmir’de ortaya çıkan tartışmaların nasıl sonuçlanacağına çevrildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önceki gün gerçekleşen Parti Meclisi (PM) toplantısında İzmir adayını ilan etmesi beklenirken, parti içinde yaşanan görüş ayrılıkları bu açıklamanın ertelenmesine neden oldu. 1 Ekim 2018’de yeniden aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, PM öncesi Kılıçdaroğlu ile “gergin” bir görüşme yaparak, İzmir’deki adaylaşma sürecine itirazlarını dile getirmesi ve “Ben de adayım” demesi yaşanan tartışmaları doruk noktasına çıkardı.

Kocaoğlu’nun, İzmir adaylığında öne çıkan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik itirazları ve kendi önerdiği isimlerin Kılıçdaroğlu nezdinde kabul görmemesi üzerine bu çıkışı yapma gereği duyduğu aktarıldı. Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın adaylığını da kabul etmediği ifade edilen Kocaoğlu’nun, İzmir’in bazı ilçelerine yönelik taleplerinin de karşılık bulmadığı ve mevcut başkan olarak kendisinin süreçte, “pasifize” edildiği görüşünde olduğu kaydedildi.

‘Kocaoğlu seçeneklerde yok’

Milliyet’e bilgi veren parti kurmayları, CHP liderinin sorunu çözmek için iki seçeneği olduğuna işaret etti. Kurmaylar, Kılıçdaroğlu’nun, aklındaki isim olduğu belirtilen Soyer’in adaylığında ısrar edebileceğini ya da tüm tarafların büyük oranda uzlaşmasını sağlayabilecek yeni isme yönelebileceğini aktardı. Parti kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun, Kocaoğlu’nu yeniden aday yapmak gibi üçüncü bir seçeneği düşünmediğini, Kocaoğlu’nun, “adaylık” çıkışının da İzmir’deki kararını büyük oranda etkilemeyeceğini bildirdi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun, İzmir’de oluşacak bir cepheleşmenin partiye zarar getireceği görüşünde olduğu, bu nedenle Kocaoğlu’nu net bir şekilde karşısına almak istemediği aktarıldı. Kurmaylar, tartışmaların derinleşmesinin partiye zarar vereceğini, Kılıçdaroğlu’nun bu nedenle İzmir adayını önümüzdeki hafta yapılacak PM toplantısına getireceğini bildirdi.

Öte yandan CHP’nin İzmir’deki 30 ilçe başkanının önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek, “Arkanızdayız” mesajı vermeyi planladığı öğrenildi.

MYK’da İzmir suskunluğu

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, önceki gün MYK toplantısında bir MYK üyesinin CHP liderine, “İzmir adayını konuşacak mıyız?” diye sorduğu, Kılıçdaroğlu’nun ise, “Hayır” yanıtını verdiği öğrenildi.

Ancak İzmir’in ilçe adayları konusunda değerlendirmeler yapılırken görüş ayrılıkları yaşandı.

Kılıçdaroğlu, “Görüş birliği yok” diyerek üç ilçenin adayını geri çekti. İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in, bir ilçe için önerdiği adayın MYK’da geri çekilmesi üzerine, istifa aşamasına geldiği, partililerce ikna edildiği belirtildi.