'Kıroyum ama para bende' dönemine son!

Çin'de zengin nüfusun hızla artmasıyla birlikte, ünlü markaların telaffuzu, misafir ağırlamanın incelikleri ve masa adabı derslerinin verildiği kurslara ilgi arttı.

'Kıroyum ama para bende' dönemine son!
Sabah'ın haberine göre Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin'de; Avrupa ülkeleri, Amerika ve zengin bölgelerdeki sosyete yaşamına uyum sağlamak isteyenler için yeni kurslar açılıyor. Ekonomik zenginliği artan kesimler tarafından ilgi gören kurslarda; kamera karşısında zarif poz verme sırları, ünlü markaların nasıl telaffuz edileceği, çocuk yetiştirme ve masa adabı gibi dersler veriliyor. Kursa katılan kişiler arasında, hükümet yetkilileri, yurtdışında eğitime giden çocuklar, misafir ağırlama durumundaki ev kadınları ve seyahat etmeyi sevenler bulunuyor.

Kurslara ilk başlarda sadece Rolls Royce sahipleri katılırken daha sonra İngiliz yaşam tarzına merak sarmış, seyahat eden orta sınıf mensupları da ilgi göstermeye başladı. Dersleri, Avrupa'daki az sayıda görgü kuralları eğitimi veren okullardan mezun olan Çinliler veriyor. 190 milyarderi ve iki milyondan fazla milyoneri ile Çin, zenginler sıralamasında ABD'den hemen sonra geliyor. 10 kişilik grupla yapılan yarım günlük kurslar için toplam 9 bin lira ödemek gerekiyor. Sarita Enstitüsü'nün en gözde kurslarından biri olan "misafir ağırlama" kursu ise 12 gün sürüyor ve maliyeti 45 bin lira.

KABA ÇİN'Lİ ALGISI

Davranış kurslarına ilginin artmasına neden olarak, ekonomik değişimin yanı sıra, ülkenin dışarıdaki algısının iyileştirilmesi de gösteriliyor. Çinlilerin kaba davranışlarıyla ilgili yapılan eleştirilerin artması nedeniyle, ekim ayında Çin Turizm Bakanlığı bir genelge yayımlayarak yurtdışına seyahat edenleri davranışlarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Kaba turistleri gönderen tur operatörlerine ceza verilmesi öngörüldü. Zengin burjuva sınıfı görgü eğitimlerine giderek bu kötü şöhretten kendilerini arındırmak istiyor.