Kısmi ay tutulması Türkiye’den izlenebilecek

Bugün gerçekleşecek kısmi ay tutulmasının en net görüleceği yerler açıklandı. Tutulma Doğu Afrika, Orta Asya, Hint Okyanusu ve Avustralya'dan net bir şekilde görülebilecek. Ay tutulması, 21.20 itibarıyla da Türkiye'den kısmi olarak görünecek.

Kısmi ay tutulması Türkiye’den izlenebilecek
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre içinde bulunduğumuz 2017 yılının astronomi takvimi açıklandığında, ağustos ayında 2 önemli olayın yaşanacağı öğrenilmişti:

7 Ağustos – Kısmi ay tutulması
21 Ağustos – Tarihin en büyük güneş tutulması


7 Ağustos’ta (bugün) Dünya, Ay ile Güneş’in arasına girecek. Ay’ın bir kısmı Dünya’nın gölgesinde kalacak ve böylece kısmi ay tutulması yaşanacak. Ay tutulmasının en net görüleceği bölgeler şu şekilde sıralanıyor:

Doğu Afrika’nın büyük bölümü
Orta Asya
Hint Okyanusu
Avustralya


Kısmi ay tutulması Türkiye’den de izlenebilecek. Uzmanlara göre bu akşam 21.20 itibarıyla ay tutulması Türkiye’den görülebilecek. Saatler 23.53’ü gösterdiğinde ise ay tutulması sona erecek.

2 hafta sonra tarihi tutulma

Diğer taraftan tarihin en büyük güneş tutulmasına da sayılı günler kaldı. Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos’ta tarihin en büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıkladı. Yaklaşık 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş'in yüzölçümü, tutulma sayesinde ilk defa gerçek değerlerine yakın olarak ölçülecek.