Kredi kartı kullananlar bu uyarıya dikkat!..

Kredi kartınızın limitinin maaşınızın yarısı kadar, ödemelerinizin ise aylığınızın 4’te 1’i kadar olmasına dikkat edin. Faiz sarmalına yakalanmayın, cebinizdeki kartın esiri olursunuz. İşte o hesap!..

Kredi kartı kullananlar bu uyarıya dikkat!..
Takvim'de yer alan habere göre kredi kartları, avantajlar sunmasının yanı sıra, yanlış kullanımı ile de ağır bedeller ödetebiliyor. Bilinçsiz kart kullanımı, insanları yılların birikimi ile elde ettiği evlerinden arabalarından ederek, batağa sürükleyebiliyor. Bir dönem sokaklarda, marketlerde pazarlanan kredi kartlarından herkesin cebinde şu an en az 2 tane bulunuyor.

Maaşımızın birkaç katı limiti olan bu kartlar, adeta cebimizde saatli bomba olarak dolaşıyor. Dikkatsiz kullanımıyla patlayan bu bombalar, yuva yıkıyor, intihara bile sürüklüyor. İşte bu noktada bilinçli kullanım devreye giriyor. Öncelikle kredi kartını bir 'ödeme aracı' olarak görmek, 'bedava alışveriş aracı' olarak görmemek gerekiyor.

Ayağınızı yorganınıza göre uzattığınızda, cüzdanlardaki bu plastik kartlar birikimleri yiyen bir canavara dönüşmez. Aksine sizi destekleyen, ödemelerinizi kolaylaştıran bir araç haline gelir. Kartınızın limitini maaşınıza göre ayarlayın.

Örneğin; 2 bin lira maaş alıyorsanız, kartınızın limitinin bin lirayı, aylık ödemenizin ise 500 lirayı geçmemesine özen gösterin. Bu şekilde, gerektiğinde taksitli alışveriş de yapabilirsiniz. Kredi kartınızın geri ödemelerinde o ayki harcamaların tamamını kapatmaya çalışın. Böylece faiz sarmalına kapılmadan bir aylık faizsiz kredi kullanmış olursunuz. Kart kullanımıyla ilgili tüm ayrıntıları bu yazı dizisinde bulacaksınız.

TUZAĞA DİKKAT!..

1. Öncelikle kendinize 'Gerçekten kredi kartına ihtiyacım mı var?' diye sorun.
2. Kullanacağınız limiti belirleyin. 2 bin lira maaşınız varsa, kart limitinizin bin lirayı, aylık ödemenizin ise 500 lirayı geçmemesine dikkat edin.
3. Ödeyemeyeceğiniz borcun altına girmeyin.
4. Hesap ekstrenizdeki harcama detaylarınızı, dönem borcunuzu, asgari ödeme tutarınızı ve son ödeme tarihi bilgilerinizi inceleyin.
5. Borcun tamamını yatırın, faiz ödemeyin.
6. Asgari ödeme tuzağına düşmeyin.
7. Taksitle ürün alıp asgari ödeme yaparsanız, malın fiyatı 2 katını geçer.
8. Nakit para çekip, sonrasında yüklü faiz ödemeyin.
9. Kartın aidatına, faiz oranına dikkat edin.
10. Kredi kartınızın sunduğu mil, bonus, puan gibi avantajlardan faydalanın.
11. Bankadan gelen 'taksitlendirelim' mesajlarına kanmayın.
12. 'Şimdi al 2 ay sonra ödemeye başla' kampanyalarına dikkat edin.


Kredi kartı kullananlar bu uyarıya dikkat!..

AİDATSIZ KARTA 5 MİLYON CEZA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, aidatsız kart sunmayan bankaya uygulanacak idari para cezasının 2016 yılı için 5 milyon 812 bin 706 lira olduğunu söyledi. Bakan Tüfenkci, geçen yıl yapılan denetimlerde de 4 büyük bankaya toplam 373.9 milyon lira idari para cezası uygulandığını, 31 bankanın denetim sürecinin devam ettiğini belirtti...