Kritik 'cinsel istismar' zirvesi!

Gündeme ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘Cinsel istismar suçunu işleyenlere, tecavüzcülere kesinlikle af getirilmedi, bu suçun vasfı değişmemektedir’ yorumunda bulundu

Kritik 'cinsel istismar' zirvesi!
Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT Haber’deki ‘Gençlerle Büyük Buluşma’ programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin Bozdağ, şunları söyledi: “Burada geçmişe dönük mağduriyetleri kaldırmak için bir defaya mahsus düzenleme yapılıyor. Geleceğe yönelik olarak ise kanun aynı yasaklarla işletilecek. Cinsel istismar suçunu işleyen kişi, halk tabiriyle ‘tecavüzcü’ mağdurla evlense dahi bu düzenlemeden yararlanamaz. Bu öneri tamamıyla cinsel istismar, halktaki ifadesiyle tecavüz fiiline muhatap olmayan aileleri kapsıyor. Aslında eski hukuk alışkanlıklarımızda, yani 2005’ten önceki uygulamalarda, evlilik vaadiyle birlikte olan kişiler, bundan vazgeçtiklerinde ceza tehdidi ile karşılaştığında evlenince cezası ortadan kalkıyordu.”

‘Kimseye af yok’

“Cinsel istismar suçunu işleyenlere, tecavüzcülere kesinlikle asla af getirilmedi”
diyen Bozdağ, şöyle devam etti: “Kim bunu söylüyorsa milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyordur. Cinsel istismar suçunun vasfı değişmemektedir. Cezasında indirim de yapılmamaktadır. Aksine bu pakette, cezaları daha da katlanmış, artırılmıştır. Cinsel istismar suçunu işleyen kişi, halk tabiriyle tecavüzcü mağdurla evlense dahi bu düzenlemeden yararlanamaz. Bu düzenleme tamamıyla, cinsel istismar, halktaki ifadesiyle tecavüz fiiline muhatap olmayan aileleri kapsıyor. Kimseye af yok.”

‘Cinsel istismar’ zirvesi bugün


Başbakan Binali Yıldırım, partisinin kadın ve hukukçu milletvekilleri ile bugün bir araya gelecek. Toplantıda, Meclis’te perşembe gecesi kabul edilerek tartışmalara neden olan cinsel istismar mağduruyla evlenen failin cezasının ertelenmesine dair düzenlemeye ilişkin vekillerin de görüşünü alacak. Yeni bir formül aranacağı belirtilen toplantıya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da katılması bekleniyor. Özellikle muhafazakar ve Ak Parti’ye yakın bazı kadın derneklerinin de düzenlemeye yönelik eleştirilerini açıklamasının bu toplantı kararının alınmasında etkili olduğu ifade ediliyor. Meclis’ten geçen düzenlemenin revize edilerek yenilenebileceği belirtiliyor.

‘Önerge komisyona geri çekilsin’ talebi

Başbakan Binali Yıldırım’ın kurmaylarına çocuk istismarcılarının, mağdur ettikleriyle evlenmesi durumunda serbest kalmalarını öngören önergeye ilişkin muhalefet partileri ile temas kurulması talimatını vermesinin ardından, gözlerin çevrildiği CHP, önergenin komisyona geri çekilmesini talep ediyor. Alınan bilgilere göre ana muhalefet, bu konuya ilişkin yol haritasını şekillendirdi. CHP kurmayları, önergenin geri çekilmesini, sivil toplum örgütleri ve tarafların da olduğu geniş katılımcı grubuyla tartışılması gerektiğini savunuyor. CHP’nin, komisyon aşamasında Ak Parti’nin iddia ettiği gibi bir ‘mağdur’ grubu olup olmadığının tespit edilebileceğini ve eğer varsa en uygun hukuki metnin kaleme alınabileceğine dikkat çektiği belirtildi. CHP’li Levent Gök, düzenlemeyle ilgili, “Önerge maddeleşmemiş, hukuken varlık kazanmamıştır” demişti.