Kritik gün, milletvekillikleri düşürülebilir!

Meclis Başkanlık Divanı, yurtdışında bulundukları için haklarında yakalama kararı çıkarılan HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ile Faysal Sarıyıldız’ın durumuyla ilgili kararı erteledi.

Kritik gün, milletvekillikleri düşürülebilir!
Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre devamsızlıklar konusunda genel ilkelerin belirlenmesi amacıyla alt komisyon oluşturan Başkanlık Divanı, buradan çıkacak rapora göre konuyu yeniden gündemine alacak.

Terör örgütü PKK’ya silah taşınmasına aracılık etmekle suçlanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile canlı bomba olarak saldırı düzenleyen terör örgütü üyesinin evine taziye ziyaretine giden Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında “terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak” suçlamasının da yer aldığı fezlekeler bulunuyor. Bu dosyalardan dokunulmazlıkları kaldırıldığı için ifadeye çağrılan Sarıyıldız ve Öztürk gözaltına alınamayınca haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Partinin verdiği yurtdışı görevi nedeniyle Avrupa’da diplomatik temaslarda bulunduklarını beyan eden iki milletvekili geçen yılın son aylarından itibaren Meclis çalışmalarına katılmadılar.

DİĞERLERİ DE ETKİLENEBİLİR

Meclis Başkanlığı, “İkinci yasama yılı ekim, kasım, aralık dönemlerine ilişkin Genel Kurulun 47 birleşimine katılmadıkları” gerekçesiyle iki HDP’li hakkında karar alınması için konuyu Başkanlık Divanına taşıdı. Anayasanın 84’üncü maddesine göre Meclis çalışmalarına bir ay içerisinde özürsüz veya izinsiz 5 gün katılmayan milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşürülmesi gerekiyor.

Bu durumun Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine Genel Kurulca karar veriliyor. Divan’da bazı üyeler her partiden farklı örnekler bulunduğunu, kişiye özel karar alınırsa diğer devamsızlıkların da gündeme geleceğini belirttiler. HDP’li İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Ertuğrul Kürkçü’nün bu görevi nedeniyle uzun süredir Avrupa’da çalıştığını belirterek, “Ardışık 66 gün izin” gerekçesiyle dosyaya eklenmesine de tepki gösterdi.

İTİRAZLARI VAR

Bunun üzerine tüm partilerden 9 Divan üyesi belirlenerek alt komisyon oluşturuldu. Öztürk ve Sarıyıldız’ın dosyaları şimdilik karma komisyona gönderilmedi ve “TBMM üyeliklerini düşürme” süreci başlatılmadı.

Alt komisyonun “devamsızlık ilkeleri” konusunda hazırlayacağı raporun Başkanlık Divanında ele alınmasının ardından konu yeniden görüşülecek. Başkanlık Divanından bir yetkili, geçmişteki tüm devamsızlık kayıtlarına çizgi çekilebileceğini, bundan sonraya yönelik ilkeler belirlenerek genel bir uygulamaya gidilebileceğini belirtti. İki HDP milletvekili, bu toplantıdan önce Melcis Başkanlığına gönderdikleri yazılarda, partinin özel görevlendirmesi nedeniyle diplomatik temaslarda bulundukları gerekçesiyle “yoklama” tespitine itiraz ettiler.